Hetedik alkalommal hirdetik meg a Magyarország étele melegkonyhai szakácsversenyt, amelyre szerte a Kárpát-medencéből várják a jelentkezőket. Az össznemzeti szakácsverseny lehetőséget biztosít a magyar gasztronómia kiválóságainak, hogy helyi alapanyagok felhasználásával megmutassák tudásukat, és minél természetesebb és egészségesebb ételeket hozzanak létre. A verseny célja a magyar hagyományokon alapulva az ételek megújítása.
Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára az esemény szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy az agrártárca fontos feladata, hogy bemutassa a magyar termelők termékeit, amelyekből a versenyen megjelenő ételek is készülnek. Nobilis hangsúlyozta, a gasztronómia a magyar kultúra része, amelyet őriz és továbbvisz ez a verseny, hiszen a megújítás mellett megőrzi a hagyományos ízeket.
A döntőt április 27-én Szolnokon tartják a III. Magyar gasztronómia napja című rendezvény részeként. Decemberben elindul a nevezés a Szakma ifjú mestere és a Magyarország díszasztala címre is. A felszolgálók menükártyát készítenek, és hozzá díszterítést hoznak létre. Az idei versenyben megidézik Bartók Béla zeneszerző emlékét is, az esemény idei mottója, a „Csak tiszta forrásból” is a nagy magyar zeneszerzőtől származik.
Idén a kötelező alapanyagok között van a laskagomba, a laktózmentes tej, valamint a magyar vagy a helyi értéktárakban fellelhető termékek. Az idei versenyhez igazodik az Alföld Porcelángyár által készített tányérok mintázata, amely a gasztronómia és a zene kapcsolatára hívja fel a figyelmet. A tányéron megjelenik a Szózat első két sora is.
Három kategóriában hirdetnek rajzpályázatot az eseményhez kapcsolódva, amellyel a régi falvédőket idézik meg. A jelentkezőknek a „Csak tiszta forrásból” idézetet kell felhasználniuk. Az elődöntőket január végén-február elején tartják majd, a döntőt a Szolnok Campuson tartják.
A képen a Magyarország étele 2023 szakácsverseny döntője. Fotó: MTI/Mónus Márton