A Független Színház Magyarország Ruždija Sejdovič és Jovan Nikolič klasszikusát, a Kosovo mon Amour című színdarabot gondolta újra és mutatja be hat részes videó formájában. A karanténprodukció a háborús trash műfajában készült.

Hogyan hat egy társadalomra a gyűlöletkeltés? Miként állhatunk ki az identitásunkért és az értékeinkért? Többek között ezeket a kérdéseket is feszegeti Ruzdija Sejdovič és Jovan Nikolič alkotása. A Független Színház Magyarország évek óta tiszteleg a nemzetközi színházi világnap előtt. Az idei évben felolvasószínházi műfajban mutatták volna be a Kosovo mon amour című előadást, ám a jelenlegi helyzethez igazodva egy merőben új formában és stílusban, videósorozatban, telefonnal felvett részleteken keresztül láthatjuk. Az online platformon a bemutató estéjén több embert értek el, mint egy színházteremben.

 „A színházban 50-60 ember látta volna a felolvasószínházi előadást, az online video első része viszont már a bemutató napján 200 emberhez elért” − nyilatkozta Balogh Rodrigó, a színdarab rendezője, a Független Színház Magyarország művészeti vezetője, aki szerint „a színházak jelentős kihívás előtt állnak, ami egyaránt vezethet a csőd és a megújulás irányába. Mi próbálunk az utóbbi úton elindulni, a digitális átallás miatt eddig nem ismert közösségekhez juthatunk el.”

A munka tovább folyik, hétről hétre zajlanak a forgatások a színészek háza táján és az utómunkák otthoni stúdiókban. Bár a kulturális élet igen nehéz helyzetben van, a társulat tovább dolgozik és már a IV. Roma hősök − Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál előkészítő munkálatai is folynak.

A produkció második részének bemutatója: 2020. április 3., 21:00 óra.

A fotót Vincze Alina készítette.