fbpx

Elindult a színházi évad - Mészáros Tiboré a Kaszás Attila-díj

A Csokonai Színház a 2015/16-os évadban ünnepli fennállásának 150 éves évfordulóját. Több ideiglenes játszóhely, viszontagságos körülmények után 1865. október 7-én nyitotta meg kapuit a Szkalnitzky Antal építész tervei alapján készült Kossuth utcai épület. A megnyitóra Jókai Mór írt Prológot, melyet felesége, Laborfalvi Róza, a Nemzeti Színház művésznője szavalt el, aki ezen az ünnepélyes esten Gertrudist játszotta a Bánk bán díszelőadásában.

kaszas3

Jókai Mór Prológja is elhangzott a Csokonai Színház Szép estéket, Magyarország! című országos színházi évadnyitó gálaestjén, amellyel kezdetét vette az ünnepi évad. Az augusztus 29-i gála azonban nem csak a színház másfél évszázadnak kiemelkedő koraszakait idézte meg, és kínált ízelítőt a jubileumi évad műsorából, de itt adták át a szakma rangos kitüntetését, a Kaszás Attila-díjat is.

A legtöbb szavazatot 2015-ben Mészáros Tibor, a Csokonai Nemzeti Színház színművésze kapta, miután a nagyközönség két hónapon át voksolhatott a – korábban a szakma által kiválasztott – három jelöltre. A díjat az alapítók, Vasvári Csaba színművész, rendező, a Mozaik Művész Egyesület alelnöke és Pokorni Zoltán Hegyvidék Önkormányzat polgármestere adták át.

kaszas2

A 2015/16-os színházi évadot Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár nyitotta meg, köszöntőjében a színházak és dolgozóik munkáját méltatta.

?Magyarország Kormánya feladatának tekinti, hogy ezt a kvalitásos közönség által méltán megbecsült tevékenységet sokrétűen támogassa, hogy a színházban dolgozók érdekeit szem előtt tartva, velük együttműködésben hozza meg döntéseit? ? mondta. Ennek megfelelően a 2016-os központi költségvetésben körülbelül 23 milliárd forint támogatás jut színházművészeti intézmények, gazdasági társaságok működésére Magyarországon.

kaszas1

Az államtitkár megemlítette az elmúlt évek olyan kulturális nagyberuházásait, mint a Zeneakadémia, a Pesti Vigadó, vagy a Várkert Bazár, amelyek után az Operaház és az Operettszínház következik a sorban, de eljött az ideje a vidéki kőszínházak épületmegőrzésének és felújításának is.

Ezek közül az első a gálának otthont adó, 150 éves debreceni Csokonai Színház lesz, amelyet a kaposvári Csiky Gergely Színház követhet.

A pénzügyi támogatáson túl a kormány azonban egyéb módokon is támogatja a színházak ügyét: Hoppál Péter itt a kulturális életpályamodell kidolgozását, a TAO további lehetőségeit, illetve a kulturális alapellátás kiterjesztését említette.

?Kultúrpolitikai célkitűzésünk annak elérése, hogy minél több embert jutassunk minőségi kulturális értékhez, kulturálódási lehetőségekhez Magyarországon? ? fogalmazott.

Fotó: Csákvári Zsigmond

A rovat további cikkei