fbpx

Elismerések a forradalom napján

_D0A4235_Copy
Kontra Ferenc és az Arany János-díj
Fotó: Csákvári Zsigmond

Az Arany János-díj célja a régebbi és élő magyar irodalom értékeinek védelme, gondozása, új értékek létrejöttének elősegítése, anyanyelvünk ápolása, nemesítése, művészi gazdagítása, valamint a kiterjedt gondolat- és érzelemvilág szabad kifejezése, értékmegőrző és értékfelmutató szándékkal ? mondta Fekete Péter kulturális államtitkár. Az 1956-os mártír költőről elnevezett Gérecz Attila-díj kitüntetettjéről úgy fogalmazott: az elismerés átvételével a mindenkori díjazott ?egy szellemiség el-, át- és felvállalására is tesz ígéretet?.

DMARC20181023002
Fekete Péter az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján rendezett megemlékezésen,
a Magyar Írószövetség Bajza utcai székházánál
Fotó: Mónus Márton/MTI

Kontra Ferenc író kiemelkedő irodalmi munkásságáért vehette át Az Arany János-díjat, amely egy Kő Pál-kisplasztikából és pénzjutalomból áll. Az elismerést az Arany János Alapítvány ítéli oda az arra érdemes alkotóknak minden év október 23-án.

Tóth Erzsébet költő laudációjában kiemelte: Kontra Ferenc a magyarság azon írói közül való, akik a trianoni döntés miatt elszakadtak az anyaországtól. ?Kontra nagyszerű versei, regényei, drámái és novellái mellett megírta Horvátország magyar irodalmának történetét. Egész életműve erről a mostohaságról, a térség reménytelen kitörési lehetőségeiről, az elvágyódásról és a menekülési kísérletekről szól.? Tóth Erzsébet hangsúlyozta, hogy Kontra Ferenc szinte minden novellájában ott van a háborús fenyegetettség, a ?sehol sem otthon? érzés, de a mindig erőt adó súlyos hűségérzés is. ?A feladat, amit a római katona őstől kapott: őrizni a hazát a szívben, ha már máshol nem lehet.? ?Az ember létbevetettségét Kontra olyan magas művészi színvonalon ábrázolja, hogy ott lehetne minden magyar és világirodalmi antológiában. Eddig is több nyelvre lefordított művei alapján jogos az igény, hogy lassan világszerte megismerhetik az olvasók? ? fűzte hozzá. Az írónak eddig húsz kötete jelent meg, ?de egyik se mellékállomás?, regényei és novellái rendkívüli érzékenységgel, összetéveszthetetlen hangon megírt alkotásai a közép-európai ember sorsának ? mondta róla a költő.

DMARC20181023012
Az Arany János-díjjal elismert Kontra Ferenc író beszél
a Magyar Írószövetség Bajza utcai székházában
Fotó: Mónus Márton/MTI

Kontra Ferenc 1958-ban született a mai Horvátország területén található Darázson, tanulmányait Pécsen és Szegeden végezte. Volt az Új Symposion irodalmi szerkesztője, a Magyar Szó kultúra rovatának szerkesztője, majd a napilap Kilátó című irodalmi mellékletének szerkesztője is. Munkásságát számos díjjal elismerték, alkotásait német, angol, francia, lengyel, román, bolgár, horvát és szerb nyelvre is lefordították.

_D0A4206_Copy
Fekete Péter gratulál Kontra Ferencnek
Fotó: Csákvári Zsigmond

A Gérecz Attila-díjat az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hősi halottja, Gérecz Attila költő emlékére Kárpáti Kamil költő, a Stádium Kiadó vezetője alapította 1992-ben. A díj 2002 óta állami elismerés, amelyet a 30. életévüket be nem töltött elsőkötetes alkotóknak adományoznak. Dezső Kata a díjat az Akiket hazavártak című kötetéért kapta meg, amely az Előretolt Helyőrség Íróakadémia gondozásában jelent meg.

DMARC20181023007
Szentmártoni János, a Magyar Írószövetség elnöke megkoszorúzza
az 1956-os és a Gérecz Attila-emléktáblát a Magyar Írószövetség Bajza utcai székházánál
Fotó: Mónus Márton/MTI

Az ünnepségen Turi Bálint színművész olvasta fel Orbán János Dénes költő laudációját, amely szerint Dezső Katának markáns, egyedi hangja van és specifikus, csak rá jellemző képalkotási módszere, ami feltűnő a mai kortárs, fiatal irodalomban. ?Játszi könnyedséggel írja radioaktív érzelmeket sugárzó fölzaklató verseit, melyek súlyosak, mint az ólom, mégis mintha valamiféle transzcendens vízen lebegnének? ? véli Orbán János Dénes. Mint írja: Dezső Kata költeményeinek van témája, mondandója, nem köti gúzsba az illedelmesség, vagy a politikai korrektség. ?Falusi lány, akit az élet nem kímélt, ellenben önállóságra és túlélésre, sőt harcra nevelt, miközben belül hiperérzékennyé vált.? A költő szerint Dezső Kata megrajzolja a vidéki élet lélekrajzát, abortuszokkal, alkoholizmussal teli depresszív világát, ezáltal ?a kötet sokkoló, ugyanakkor fülbemászó is egyben?.

Dezső Kata 1996. augusztus 25-én született Zalaegerszegen, jelenleg a Pécsi Tudományegyetem szabad bölcsész szakos hallgatója. Publikált a Hévízben, a Magyar Naplóban, az Irodalmi Jelenben, a Prae-ben. Akiket hazavártak című verseskötete 2017-ben jelent meg.

DMARC20181023003
Fekete Péter megkoszorúzza az 1956-os és a Gérecz Attila-emléktáblát
a Magyar Írószövetség Bajza utcai székházánál
Forrás: MTI

A rovat további cikkei