Rázga Miklós hangsúlyozta, hogy 2017/2018-as évad a PNSZ történetének legjobb mutatóival rendelkezik. A fizető nézők száma csaknem 125 ezer volt, a vendégelőadásaikkal együtt 128 ezer fizető néző látta produkcióikat. A finanszírozásra térve a direktor megemlítette, hogy a jegybevételek ennek megfelelően ?nagyon jól? alakultak. Rázga Miklós jelezte azt is, hogy a művészeti idényben tíz végzős színművészetis hallgató is játszik majd a teátrumban.

PecsiNemzetiSzinhaz
Fotó: Pécsi Nemzeti Színház Facebook-oldala

 

A PNSZ hat nagyszínpadi és hat kamarabemutatót tervez a 2018/2019-es szezonban: a nagyszínpadon bemutatják Friedrich Dürrenmatt A fizikusok című komédiáját és Jules Massenet operáját, a Manont is műsorra tűzik. Mint felidézte: az előbemutatót május végén tartották Francis Veber Balfácánt vacsorára című vígjátékának premierjével. Kálmán Imre operettjét, a Montmartre-i ibolyát október 12-én, Tamási Áron Énekes madár című székely népi játékát pedig december 7-én állítják színpadra a nagyszínházban. Dürrenmatt darabját Keszég László rendezésében február 1-jén láthatja először a publikum.

Gulyás Dénes, a teátrum operatagozatának vezetője szerint izgalmasnak ígérkezik a dalszínházi szezon. Massenet Manonját eddig még nem játszották Pécsett, a tagozat ezzel folytatja azt a törekvését, hogy olyan darabokat mutassanak be, amelyeket a PNSZ-ben eddig még nem játszottak. Új magyar kamaraopera is készül Akutagava Rijunoszuke japán szerző művéből a Zeneakadémia hallgatóinak részvételével, amelyet a tervek szerint jövő júniusban mutatnak be először Pécsett ? hangsúlyozta a Kossuth-díjas operaénekes.

Balfacant_vacsorara_pnsz
Balfácánt vacsorára
Fotó: Körtvélyesi László/pnsz.hu

 

Az eseményen Páva Zsolt, Pécs polgármestere a többi között arról beszélt, hogy a PNSZ működése minden tekintetben megfelel a mai kor elvárásainak, a nemzeti minősítés kritériumainak és ?a gazdaságosság tekintetében is élen jár?.

Vincze Balázs táncművész, a tavaly önálló intézménnyé vált Pécsi Balett művészeti vezetője bejelentette, hogy 2019-től a tánctársulat nemzeti minősítésű intézményként működik tovább. A Pécsi Balett által szervezett 12. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó szeptember 14. és 19. között megtartandó programjairól úgy fogalmazott: ?jó dolog, hogy a legizgalmasabb táncelőadásokért nem kell felmenni Budapestre?. A találkozóra minden évben a legjobb produkciókat és együtteseket hívják meg ? emelte ki.

Romeo_Julia_pnsz
Pécsi Balett: Rómeó és Júlia
Fotó: pnsz.hu

 

Az eseményen kiosztott összegzés szerint három nagyszínpadi és három kamaraprodukciót láthat a közönség, továbbá a baranyai megyeszékhely ókeresztény műemlékegyüttesét összefogót Cella Septichora Látogatóközpontban is tartanak táncelőadást. A tánctalálkozón a Pécsi Balett a Rómeó és Júliával, a Miskoci Balett a Casablancával, a Frenák Pál Társulat és a Szegedi Kortárs Balett a Tavaszi áldozattal, a Bozsik Yvett Társulat pedig a Pinocchióval szerepel.

Uhrik Teodóra Kossuth-díjas táncművész, a Pécsi Balett ügyvezetője beszámolt arról is, hogy a szakmai programokon túl szeptember 18-án a találkozó keretében a Kodály Központban Nemzetközi Balettgálát is rendeznek a dán és svéd királyi balett, valamint a jeruzsálemi balett szólistáinak közreműködésével.

 

További információ ITT található.

Forrás: MTI