fbpx

Éljük át az örömöt!

?Büszke vagyok a tervekre és a zenekar sokoldalúságára. A Fesztiválzenekar ugyanis Budapest legszebb hídja: összeköti Magyarországot Európával, az embereket egymással, a zenét az emberekkel, a zenekart a közönségével. Örülök, hogy ezt sokan felismerik, és rengetegen járnak a koncertjeinkre. Az pedig különösen boldoggá tesz, hogy a zenekar jelentőségét a kormány is felismerte és támogat minket? ? nyitotta meg a Budapesti Fesztiválzenekar évadbejelentő sajtótájékoztatóját Fischer Iván, a Budapesti Fesztiválzenekar zeneigazgatója.

20170329_130626

Fischer Iván az évadban először kilép a Mozart-sorozat bűvköréből és Verdi legutolsó operáját, a Falstaffot is megrendezi, és több énekes sztárral dolgozik együtt: Falstaffot Nicola Alaimo, Fordot Tassis Christoyannis, Alice-t pedig Eva Mei alakítja. Alaimót ebben a szerepben már hallhatta a New York-i Metropolitan és a milánói Scala közönsége is.

Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára kiemelte: ?A Budapesti Fesztiválzenekar 1992 óta közhasznú alapítványként működik. Az alapítvány tevékenységét az EMMI és Budapest Főváros Önkormányzata is folyamatosan támogatja. A minisztérium 2010-ben 550,5 millió forinttal tudott hozzájárulni a zenekar működéséhez, idén pedig egymilliárd 190 millió forintot tud biztosítani a működéshez és a kulturális misszió teljesítéséhez.?

20170329_134017

A szezon vendégkarmesterei között köszönthetjük Dimitrij Kitajenkót, aki Sosztakovics, Rachmaninov és Csajkovszkij műveiből válogat. Újra eljön a zenekarhoz Marek Janowski, a ?sebész karmesteri pálcával?, visszatérő vendég a finnek kedvence, Jukka-Pekka Saraste, aki ezúttal egy apokaliptikus, olykor sokkoló Bruckner-szimfóniát hoz a magyar közönségnek, és vezényli a zenekart a Grammy-díjas régizene-specialista, Jordi Savall is. A barokk élményt tökéletesíti a kamarazene szenvedélyes szerelmese, Jonathan Cohen, a kortárs zenéből pedig egy hamisítatlan Jörg Widmann-esten kaphatunk ízelítőt. Fischer Iván az új évadban többek között Csajkovszkijt, Bartókot, Brahmsot, Schumannt, Rachmaninovot és Mahlert vezényel. Az amerikai Marin Alsop pedig az első női karmesterként dirigál majd a Budapesti Fesztiválzenekarban.

BFZ_TerTancKoncert
TérTáncKoncert a BFZ-vel
Fotó: Stiller Ákos

Stefan Englert, a BFZ ügyvezető igazgatója a produkciókról így fogalmazott: ?Nagyon színes lesz az idei program, így mindenkit bátorítok arra, hogy fedezze fel ennek a szezonnak a zenéjét.?

Erdődy Orsolya igazgatóhelyettes a TérTáncKoncertől elmondta, hogy június 10-én a budapesti Hősök terén több mint 500, hátrányos helyzetű térségből érkező gyerek táncol majd a Bernstein West Side Storyjából készült Szimfonikus táncokra. Kitért arra is, hogy újabb három ingyenes Közösségi Hetet szerveznek elhagyott zsinagógákban, templomokban, gyermekgondozási intézményekben és idősotthonokban, többek között Ózdon, Fóton és Mezőtúron.

BFZ_proba2
BFZ-próba
Fotó: Stiller Ákos

Kultúra.hu

A rovat további cikkei