Az ékszerek és ezüst műtárgyak november 9-én, a festmények és műtárgyak pedig november 10-én kerülnek kalapács alá. Czóbel Béla Körhinta című képe százéves lappangás után, nemrég került elő. A 12 millió forintról induló festmény várhatóan az aukció sztárja lesz ? emelte ki az aukció november 2-ai budapesti sajtótájékoztatóján Tűzkő Péter műkereskedelmi üzletágvezető, hozzátéve: a művész életművében rendkívül fontos, összegző jellegű képről van szó, amely Czóbel két korszakát köti össze. A legértékesebb darab Rippl-Rónai József 48 millió forintos kikiáltási árú festménye lesz. A kukoricás stílusban festett, A Róma-villa ősszel című munka utoljára a nyolcvanas évek második felében volt látható a Nemzeti Galéria Rippl-Rónai-kiállításán.


korhinta_600x468.png
Czóbel Béla: Ringelspiel (Körhinta)

 

Tűzkő Péter kiemelte Aba-Novák Vilmos két festményét is: a Zugliget és az Olvasó nő az 1920-as évek közepéről, Aba-Novák ?legjobban szerethető korszakából? származik. Az árverésen a klasszikusok mellett a kortárs vonal is hangsúlyosan megjelenik, és a fiatal generáció alkotói közül is többen felbukkannak ? számolt be. Nagy Tamás, az aukciósház vezetője elmondta: komoly érdeklődés övezi az árverést záró Zsolnay-tárgycsoportot is, melynek legérdekesebb tagja egy regényes történetű kandalló lesz. Jelentős a távol-keleti anyag és erős tárgycsoport szerepel a katalógusban az ezüsttárgyakból is ? közölte Nagy Tamás, aki az aukció modern kerámiáira is felhívta a figyelmet.


bav_69_festmeny_kiemelt_002_cmyk_spkr8h7p_600x417.png
Rippl-Rónai József: A Róma-villa ősszel

 

Dembitzné Szalóki Magdolna igazságügyi ékszerszakértő beszámolója szerint a mostani árverés a szokásosnál is értékesebb anyagot kínál ékszerekből. A szakértő szerint ebből a mezőnyből is kiemelkedik 5,5 milliós kikiáltási árával egy 429 brilliánssal díszített Ebel ékszeróra, míg egy ötkarátos brillel ékített szoliter gyűrű 6,5 millióról indul. Varga Balázs kereskedelmi igazgató hozzátette: az aukció nulladik darabja egy jótékonysági tétel lesz a Mosoly Alapítvány javára. A tavalyi a konszolidáció, az idei a növekedés éve volt, a 2017-re meghirdetett tizenkét aukcióval pedig már új gyűjtői köröket is megcéloznak ? jelentette be Varga Balázs, majd közölte: a BÁV célja létrehozni Magyarország legnagyobb ékszerhálózatát, 2017 első felében ezért négy ékszerboltot is nyitnak.

Forrás: MTI

Fotó: bav.hu