Augusztus 20-án újra a vidéki kézműveseké és a hagyományos magyar ételeké lett a főszerep a Budai Várban ? elkezdődött ugyanis a 29. Mesterségek Ünnepe. A családbarát program a hosszú hétvége egész ideje alatt, azaz augusztus 23-ig várja látogatóit, két színpadon zenes előadásokkal, valamint rengeteg inni- és ennivalóval. Valószínűtlen, hogy innen lehetséges üres kézzel távozni: legyen szó akár ékszerekről, bőr- vagy farmerkötésű könyvekről, játékokról, öltözékekről, mindenféle kézműves termék közül válogathatunk. Rengeteg elfoglaltságot pedig saját magunk is kipróbálhatunk, akár magunk is elkészíthetjük a vásárfiát. Az idei rendezvény programjai a pászorélet köré szerveződtek.

 

Az Oroszlános udvarban, augusztus 20-án tarott ünnepélyes megnyitón Pál Miklósné, a Népművészeti Egyesületek Szövetségének elnöke elmondta, hogy az idei Mesterségek Ünnepének díszvendége Spanyolország. Hozzátette, hogy a NESZ-szel ?arra vállalkoztunk, hogy a népművészeti örökséget felelősséggel ápoljuk.?

 

Őt követte Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár, aki beszédében kiemelte, hogy a Mesterségek Ünnepe által ?jobban meg tudjuk ismerni a ma is élő tradíciókat.? Mint mondta, ez az egyetlen olyan fesztivál az országban, amely meg is tudja mutatni a hagyományokat, nem csak azok őrzését hangsúlyozza.

 

A megnyitó végén José Ángel López Jorrín spanyol nagykövet is köszöntötte az egybegyűlteket és kifejezte örömét, hogy pont augusztus 20-án, a magyar államalapítás ünnepén erősíthetik a két nemzet közötti kapcsolatot: ?Megragadnám az alkalmat és gratulálok a magyaroknak a gyönyörű országukért és kultúrájukért.?

Fotó: Szabó Linda