A harminc országból érkező mintegy háromszáz résztvevőt, köztük 160 diákot számos mesterkurzus várja: egyéni hangszeres órák, kamarazenei, szimfonikus zenekari, ének-, opera-, barokk- és jazzkurzusok.

A Crescendo Nyári Akadémia 49 fős tanári karához ezen a nyáron csatlakozik először Malin Hartelius szoprán énekművész, Anne Martindale Williams cselló-, Jan Katschke csembaló-, Florian Mitrea zongora- és Julien-David Petit szaxofonművész. Többek között olyan művésztanárok vezetnek kurzust idén is, mint Kemenes András zongora-, Dag Anders Eriksen Farkas Katalin és Pintér Dávid hegedű-, Fervágner Csaba nagybőgő-, Kállay Ágnes cselló-, Szabóki Tünde és Iván Ildikó szoprán, Kovácsházi István tenor, Vass Ágnes fuvola- és Terry Ewell fagottművész.

A legnagyobb szabású koncert ezúttal a Tokaj alapításának 950. évfordulóját ünnepli, ennek keretében egyetlen este alatt hat helyszínen barokk, jazz-, zongora-, fuvola-, Petőfi200- és egyéb koncertek, valamint beszélgetések zajlanak majd Tokaj központjában. A pontos programról a honlapról, Facebookról, szórólapokról tájékozódhatnak az érdeklődők.

A Crescendo Nyári Akadémia idén harmadszorra rendezi meg a Kortárs zenei percek című sorozatot, amelynek témái ezúttal a 100 éve született Ligeti György és Hollós Máté munkássága.

A hagyományos kamarazenekari koncert mellett egy Operajelenetek est is látható lesz a Paulay Ede Színházban, amelynek különlegessége, hogy a jól ismert operarészleteket most Schubert Téli utazás című dalciklusának színpadra állított változata is kiegészíti Varga Bence rendezésében, Dallos Erika és Szabó Ferenc János zenei vezetésével. A szokásos gálakoncerten az amerikai Delta David Gier vezényli a CSI Szimfonikus Zenekarát, amely Johannes Brahms I. szimfóniáját játssza.

A Crescendo Nyári Akadémia és Fesztivál programjai ingyenesek.

Fotó: Crescendo Nyári Akadémia