fbpx

Elkezdődött a 19. Kaleidoszkóp VersFesztivál

A vasárnapig tartó váci fesztivál versenyprogramját a Soproni Petőfi Színház Mindörökké Júlia című versszínházi előadása nyitja meg október 16-án.

Az ingyenesen látogatható fesztivál programjai a Váci Dunakanyar Színházban és a szomszédos Rubra Art Lounge-ban zajlanak. A produkciók között megtalálható meseelőadás, mozgásszínház, beavató színházi előadás, performansz, egyéni és társas előadóest is.

A programban szerepel − Igó Éva és Zoltán Áron játékával − a Hegedűs D. Géza által rendezett Szívlapát című előadás, kortárs költők verseivel. Szintén kortársakat, kizárólag költőnők verseit adja elő az E-Mancik Társulat négy színésznője, Verslábak címmel. Látható lesz a Varidance társulat mozgásszínházi produkciója, Verslábak, ha táncolnak címmel, Vári Bertalan koreográfiájával.

Varidance

A Mindörökké Júlia című előadás mellett a költő visszaemlékezéseit is láthatja a közönség a fesztiválon Jánosi Ferenc és Szemerédi Bernadett estjén, amelyen a forradalomba induló Petőfi szülői házában töltött utolsó napja elevenedik meg, versszínházi formában.

A Zichy Szín-Műhely ADYnemADYde címmel mutatja be Csikós Attila kortárs dokumentumszínházi produkcióját. Az Orlik István és Sárközi György alkotta Világszínpad BT produkciójában különböző tévéműsorok paródiáját François Villon költeményeivel átszőve láthatja a közönség.

Villon kalandos életének legfontosabb mozzanatait eleveníti meg Senki Fia című előadásában Dévai Zoltán. A GlobART társulat Horgas Béla műveire építette fel DupaSzaltó című élőzenés előadói estjét, amelyben a költő festményei is megjelennek.

Fazekas Mihály Lúdas Matyi című műve a Zentai Magyar Kamaraszínház előadásában lesz látható, továbbá bemutatják a Simorág TánCirkusz Ördögmeséjét is.

E-Mancik

József Attila-versszínházat mutat be a Holdvilág Kamaraszínház, Minden rendű emberi dolgokhoz címmel, Babits Mihály Jónás könyvét pedig Mercs János adja elő.

A Rubra Art Lounge a versmondásnak és a verskoncerteknek ad otthont, itt Bob Dylan, Ady Endre, József Attila és Faludy György szövegeivel Gerendás Péter szerzői estje szórakoztatja a nézőket. Varró Dániel verseire írt zenés történetét Molnár György mutatja be, Dsida Jenő, Szabó Lőrinc és Pilinszky János megzenésített versei pedig Nemes Levente koncertjén hallhatók.

Az előadások többsége a versenyprogram része: a Kaleidoszkóp-díjakról az Uray Péter rendező, koreográfus, Kiss László rendező és Takács Bence előadóművész alkotta grémium dönt.

A rovat további cikkei