A Fesztivál Akadémia Budapest (FAB) programsorozata július 23-ig tart, a pénteki nyitókoncerten a Concerto Budapest a FAB vendégszólistáival lépett fel. A koncertek mellett kiállítások, tematikus napok és kerekasztal-beszélgetés várja a látogatókat.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára a pénteki budapesti eseményen elmondta: a nyitó hangversenyhez hasonló nagyívűség, nagyvonalúság jellemzi a fesztivál összes programját, így a Széchenyi Gyógyfürdőben tartandó szabadtéri koncerteket, a Margitszigeten vasárnapra szervezett családi napot, valamint az ősbemutatókkal telitűzdelt, Budapest Music Centerben megrendezendő kortárs napot is. „Semmire nincs nagyobb szükségünk most és mindörökké, mint szeretetre és békére” – emelte ki az államtitkár.

A Zeneakadémián tartott pénteki nyitókoncerten a Concerto Budapest a FAB vendégszólistáival lépett fel. A Fesztivál Akadémia Budapest eseményei július 23-ig tartanak: a rendezvény tíz napja alatt a főváros több helyszínén többek között koncertekkel, kerekasztal-beszélgetésekkel, szakmai előadásokkal, filmvetítésekkel, valamint hangszer- és fényképkiállításokkal várják az érdeklődőket.

A programok között egyebek mellett könyvtárnap, Bartók-nap, valamint kortárs művészetek napja is szerepel. A FAB részeként július 18-án rendezik meg a múzeum napot többek között a Magyar Nemzeti Múzeumban, a Terror Házában, valamint a Szépművészeti Múzeumban. Július 19-én a fiatal tehetségek napját A katona története című darab előadásával zárják a Zeneakadémián.

Július 22-én négy karmester és négy szólista lép fel, a Pannon Filharmonikusok közreműködésével adott koncerten Bartók művei lesznek hallhatók. A Bartók-napot egy matinékoncert nyitja, amelyen a FAB-mesterkurzus diákjai lépnek fel, ezután előadás szól majd Bartók Béla életéről a versenyművek nézőpontjából, az Út a nehéz indulástól... című előadást pedig egy kerekasztal-beszélgetés követi a nap fő programját adó koncert előtt.

Az 1. hegedűverseny szólistája Vilde Frang norvég hegedűművész lesz, a darabot Kelemen Barnabás vezényli, a 2. hegedűversenyben pedig Kelemen Barnabás játssza a szólót, a karmester Andreas Ottensamer világhírű klarinétművész lesz. A Brácsaverseny szólistája Maxim Rysanov, a karmester Sunwook Kim lesz, a 3. zongoraversenyben pedig fordítanak, és Sunwook Kim játszik zongorán, a zenekart pedig Maxim Rysanov vezényli majd. A Divertimento előadásában közreműködik a FAB Kamarazenekar, amelynek szólamvezetői Kokas Katalin és Veronique De Raedemaeker hegedűművész, Adrienn La Marca brácsaművész, Fenyő László csellóművész és Fejérvári Zsolt nagybőgőművész lesznek, vezényel Andreas Ottensamer.

A zárónapon, július 23-án a Viva La Gitane című programra várják a közönséget, ahol színpadra lép többek között a Parno Graszt, a Söndörgő, Szalóki Ági, valamint ifj. Sárközy Lajos és zenekara is.

Nyitókép: Kokas Katalin Liszt Ferenc-díjas magyar hegedű- és brácsaművész, érdemes művész a Fesztivál Akadémia Budapest rendezvénysorozat Zeneakadémián rendezett nyitó gálahangversenyén, amelyen a Concerto Budapest a FAB vendégszólistáival lépett fel július 14-én. Fotó: Mónus Márton / MTI