fbpx

Elkezdődött a Versmaraton

Elkezdődött a Versmaraton hétfőn Budapesten a Márványteremben, ahol 62 költő 12 órán át olvassa fel verseit a költészet napja alkalmából.

A Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvényét a Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) immár tizenegyedik alkalommal rendezi meg az idén – mondta Erős Kinga, a Magyar Írószövetség elnöke a rendezvény megnyitóján.

Kiemelte: a Versmaratonon, amelyet több év után ismét a Márványteremben tartanak, a felolvasások közti szünetekben lehetőség van a költőkkel való személyes találkozásra, beszélgetésre is.

Idén a már megszokott módon, ismét tizenkét órán át, 10 és 22 óra között olvassák fel a szerzők Az év versei 2022 antológiában megjelent verseiket.

Pásztor Zoltán, az MTVA program főtanácsadója elmondta: a közmédia, ezen belül az M5 kulturális csatorna és a Kossuth Rádió, az idén is követi a Versmaraton eseményeit. A nap folyamán a Kossuth Rádióban olyan négysoros versek is hallhatók lesznek, amelyek az utóbbi hetek eseményei nyomán születtek.

Minden órában egy-egy, a békéről szóló, a Versmaratonra készült verset hallhatnak a vendégek és a nézők, akik online követik a programot a mediaklikk.hu oldalon, valamint a Magyar Napló Kiadó és a Magyar Írószövetség Facebook-oldalán. A programra a belépés ingyenes.

Jánosi Zoltán, a Magyar Napló Kiadó irodalmi vezetője kiemelte: a helyszínen kulturális újságírók kérdezik a költőket, az alkotókkal való beszélgetések alkalmával a közönség megtudhatja, hogy kinek milyen a viszonya a költészethez, a vershez.

Zsille Gábor költő, műfordító, Az év versei 2022 antológia szerkesztője kiemelte: az esemény a kötet bemutatója. A Magyar Napló Kiadó antológiájában 86 költő szerepel, akik közül hatvanketten vesznek részt az idén a Versmaratonon. Mint felidézte, legutóbb a koronavírus-járvány miatt 48 költő volt jelen a tavaly rendhagyó módon novemberben megrendezett Versmaratonon.

A fellépő költők közül a legidősebb a 91 éves Czigány György, a legfiatalabb pedig a 21 éves Lázár Kinga.

A Versmaratonon megemlékeztek a költészet napján, hajnalban 93 éves korában elhunyt Görgey Gáborról. Pályatársai tiszteletüket fejezéték ki a Kossuth-díjas író, költő, műfordító, dramaturg, rendező iránt, aki korábban a Magyar Írószövetség elnökségének tagja, 2001-től 2010-ig a Magyar PEN Club elnöke, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia alapító tagja, 2002 és 2003 között kulturális miniszter volt.

A rendezvény kezdetén Turczi István költő mondta el békéről szóló versét, majd megkezdődött az első beszélgetés és felolvasás, amelyen mellette Viola Szandra, Nádasdy Ádám, Vörös István, Kürti László és Horváth Veronika vett részt.

Fotó: Mónus Márton/MTI

A rovat további cikkei