Decemberben a New York-i Metropolitan Múzeum bejelentette, hogy visszaad 16 műkincset Thaiföldnek és Kambodzsának. A buddhista és hindu hatásokat is tükröző szobrok egy brit régiségkereskedő közvetítésével kerültek az Egyesült Államokba.

A visszaszolgáltatásról szóló döntést önként hozta meg a múzeum, miután megállapította, hogy a tárgyak törvénytelenül kerültek az intézményhez – közölte a National Geographic. A 16 ellopott khmer szoborból 14 Kambodzsába, kettő pedig Thaiföldre kerül. A műkincsek a brit Douglas Latchfordtól származnak, akit pár éve egy illegális régiségkereskedő hálózat fenntartásával vádoltak meg.

A most visszaszolgáltatott, 9–14. századból származó szobrokat a 1960-as és az 1990-es évek közti polgárháborús időszakban lopták el Kambodzsából. A múzeum régóta igyekszik segíteni az országnak és az amerikai ügészségnek az ügy megoldásában. „Az ezen folyamat során felmerült új információk egyértelművé tették, hogy kezdeményeznünk kell a szoborcsoport visszaszolgáltatását” – mondta el Max Hollein, a Met igazgatója közleményében. A múzeum 2013-ban már visszaadott két leletet Kambodzsának.

Az elmúlt időszakban több országban is napirenden volt eltulajdonított műkincsek visszaszerzése. Görögország évtizedek óta igyekszik visszaszerezni Nagy-Britanniától az Elgin-kollekció kincseit, London viszont elzárkózik a követeléstől. Németország novemberben 75 történelmi műtárgyat – a közép-amerikai huastec kultúrából származó, agyagból készült ember- és állatábrázolásokat, köztük pecséteket, edényeket és ékszereket – adott vissza Mexikónak, Svájc pedig három múmiát Bolíviának.

A nyitóképen az egyik Kambodzsának visszaadott műtárgy, egy álló Shiva-szobor. Fotó: Metropolitan Museum of Art