Az igazgatóság szerda esti közleménye a jelenlegi olaszországi járványügyi helyzet nem teszi lehetővé, hogy „a nyilvánosság számára is elérhető módon, az elvárható színvonalon és formában tűzzék műsorra” Donizetti Lammermoori Lucia című operáját az évadnyitón és a rákövetkező napokban.

Az operaház zenekarát a múlt héten karanténba zárták, miután nyolc zenész is megfertőződött a koronavírussal. A kórust már korábban vesztegzár alá helyezték, mivel pozitív lett 18 énekes vírustesztje. Időközben tovább nőtt a tüneteket mutató és tesztelésre, vagy a teszt eredményére váró munkatársak száma.

A helyzetet tovább nehezítette, hogy a kormány a múlt héten szigorított a járványügyi rendelkezéseken. December 3-ig bezáratta a színházakat, mozikat és koncerttermeket, ezen héten pedig a még működő kulturális intézményeket, köztük a múzeumokat is, és este 10-től kijárási tilalmat vezetett be.

Az operaház vezetése jelenleg azon töri a fejét, miként tarthatna mégis nyitóelőadást valamilyen alternatív formában, például tévében közvetített koncert által.

Kép forrása: Wikimedia