fbpx

Előadás közben érte baleset az egyik főszereplőt A walkür bayreuthi premierjén

Előadás közben érte baleset az egyik főszereplőt A walkür című Wagner-opera hétfő esti bayreuthi premierjén.

Budapest, 2016. március 1. Tomasz Konieczny Wotan szerepében Richard Wagner A walkür című zenedrámájának próbáján a Magyar Állami Operaházban 2016. március 1-jén. A darabot M. Tóth Géza rendezésében március 6-án mutatják be. MTI Fotó: Máthé Zoltán

A második felvonásban roskadt össze egy fotel az istenek urát, Wotant alakító énekes, Tomasz Konieczny alatt, aki a földre került, és úgy megsérült, hogy a második felvonást még befejezte, a harmadikat azonban már nem tudta vállalni. A dpa beszámolója szerint a lengyel születésű basszbariton a sérülései ellenére olyan profi módon és látszólag sértetlenül énekelte végig a második felvonást, hogy némely néző azt hihette, a baleset része volt a rendezésnek, a harmadik felvonást azonban már kénytelen volt lemondani az énekes.

Helyette Michael Kupfer-Radecky ugrott be, akit végül az est megmentőjeként ünnepelt a közönség. Mintha balszerencse kísérné a főisten szerepét az idei bayreuthi Nibelung-rendezésben: Kupfer-Radecky már az ötödik fellépő Wotanként, az eredetileg kiszemelt énekes, Günther Groissböck már tavaly lemondta a szereplést, a helyette felkért John Lundgren idén júniusban lépett vissza, őt a ciklus első operájában, A Rajna kincsében Egils Silins pótolta.

Bayreuthban 2015-ben Angela Merkel akkori német kancellár alatt dőlt össze a szék az egyik előadás szünetében.

Nyitókép: Tomasz Konieczny Wotan szerepében egy korábbi rendezésben a Magyar Állami Operaházban. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A rovat további cikkei