A július 15-i hangversenyen olyan művészek lépnek fel, mint Molnár Piroska, Kokas Katalin, Kelemen Barnabás, Bogányi Gergely, Balog József, ifj. Vidnyánszky Attila.

Számos elemző szerint Bartók Béla életművének csúcsa a Szonáta két zongorára és ütőhangszerekre. Az 1938-as ősbemutatón a zeneszerző és felesége, Pásztory Ditta által eljátszott mű a Liszt-díjas Balog József, a fiatal zongoraművész, Berecz Mihály, valamint két Kossuth-díjas ütőhangszeres művész, Rácz Zoltán és Holló Aurél előadásában szólal meg.

Igor Stravinsky húsz évvel korábbi, „játékra és táncra írott elbeszélése”, A katona története különleges szereposztásban és koncepció szerint kerül színre a fesztivál nyitókoncertjén. A produkciót Ascher Tamás rendezi, Molnár Piroska lesz a mesélő, az egyes szerepekben pedig Bezerédi Zoltánt, ifj. Vidnyánszky Attilát és Kelemen Hannát láthatjuk.

Az ördöggel szerződést kötő katona fausti történetéhez a világháborús körülmények miatt minimálisra redukálta a zenekart Sztravinszkij, s a hangszercsoportok legjellegzetesebb tagjait ezúttal olyan nemzetközi világsztárok képviselik, mint az osztrák Andreas Ottensamer, „a trombita Carusójának” nevezett orosz–izraeli trombitavirtuóz, Szergej Nakarjakov vagy a norvég nagybőgőfenomén, Knut Erik Sundquist.

Az ukrajnai háború áldozatainak emlékére a koncertet és a fesztivált egy ukrán népdal nyitja, Beethoven ritkán hallható feldolgozásában.

A Fesztivál Akadémia Budapest július 15-i zeneakadémiai nyitókoncertjét 19:30-tól a Papageno felületein lehet élőben követni.

Nyitókép: Fesztivál Akadémia Budapest/Felvégi Andrea