2022. július 15. és 24. között rendezik a főváros egyik legfontosabb és legsokszínűbb eseménysorozatát, a Fesztivál Akadémia Budapestet. A világszínvonalú klasszikus zenei koncertek mellett a társművészetek, a film, a színház, a cigányzene. is helyet kapnak a programban.

A város legfelkapottabb és egyúttal legkülönlegesebb helyszínein, többek között a Budapest Music Centerben, a Zeneakadémián, a Millenium Házában, a Karmelita kolostorban vagy épp a Széchenyi fürdőben találkozhatnak a nyári fesztivállátogatók a hazai és nemzetközi klasszikus zene nagyágyúival. A két alapító művészeti vezető, a Kokas Katalin és Kelemen Barnabás hegedűművész házaspár által felkért művészek között található Nicolas Altstaedt csellista, Baráti Kristóf hegedűs, Jonathan Cohen karmester, Hagai Shaham, Vilde Frang és Jose Gallardo hegedűsök, Sergei Nakariakov trombitás, Molnár Piroska, Vecsei H. Miklós és ifj. Vidnyánszky Attila színművészek. A fesztivál ideje alatt mesterkurzusokat tartanak a több, mint 20 országból érkező fiatalnak egyaránt. Az élő legenda Kurtág György zeneszerző is a tanárok között szerepel. A fesztivál ideje alatt a szervezők két tematikus napra invitálják az érdeklődőket a Városligetbe és a budai várba.  

A Fesztivál Akadémia Budapest 11 világszínvonalú klasszikus zenei koncerten várja az érdeklődőket. A korábbi évekhez hasonlóan a zenei program rendkívül széles palettán mozog, amiben éppúgy megtalálható Beethoven, Stravinsky, Bartók, Csajkovszkij vagy Telemann.

A koncertek egyik legkülönlegesebbike a július 15-i nyitókoncert, amelyen három darab is felcsendül. Ezek közül Stravinsky művének, A katona történetének szcenírozott előadása lesz a leglátványosabb a Zeneakadémia nagytermében. Kelemen Barnabás (hegedű) Knut Erik Sundquist (nagybőgő) Andreas Ottensamer (klarinét) Szergej Nakarjakov (trombita) Bogányi Bence (fagott) Sztán Attila (harsona) Joó Szabolcs (ütőhangszerek) játsszák a művet, az előadásban olyan színművészek közreműködnek, mint Molnár Piroska, Bezerédi Zoltán, ifj. Vidnyánszky Attila, és Kelemen Hanna. A produkció rendezője Ascher Tamás.

A Fesztivál Akadémia Budapest részletes programja itt böngészhető végig.

Nyitókép: Kurtág György, fotó: AFP/Kisbenedek Attila