fbpx

Először bírságoltak űrszemét miatt az Egyesült Államokban

Először sújtottak űrszemét miatt bírsággal egy amerikai műholdas szolgáltatót. Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság vezetője áttörő jelentőségűnek nevezte az elszámoltatást.

Az amerikai Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) közölte, hogy a Dish műholdas szolgáltatónak nem sikerült megfelelő módon leállítania a 2022-ben pályára állított EchoStar-7 nevű műholdat, ezért 150 ezer dollár bírságot szabott ki. Ez a bizottság első ügye az űrszemétszabályozás terén – írta közleményében a műholdas távközlési szolgáltatások engedélyezéséért felelős FCC.

A műhold működési élettartamának végéhez érve a Dish az előírt magasságnál alacsonyabbra helyezte az eszközt, ami felveti az űrszemét problémáját. Az űrben keringő hulladékok veszélyeztethetik például a űrexpedíciókat is. A Dish még 2012-ben ígéretet tett arra, hogy a leselejtezett műholdat 300 kilométerre a működési keringési pályája fölött helyezi el, de mivel kevés lett az üzemanyag, a mesterséges égitestet végül alacsonyabb, 120 kilométeres magasságon hagyta sorsára.

„A műholdas műveletek elterjedésével és az űrgazdaság felgyorsulásával meg kell bizonyosodnunk arról, hogy a szolgáltatók betartják a rájuk vonatkozó kötelezettségeket” – nyilatkozta az üggyel kapcsolatban az FCC vezetője, aki áttörő jelentőségű elszámoltatásnak nevezte a 150 ezer dolláros bírság kiszabását.

Nyitókép (illusztráció): ismert műholdak és objektumok a Föld körül. Forrás: ESA

A rovat további cikkei