A kép illusztráció
(MTI) Környi Csaba borász, a rendezvény egyik szervezője elmondta, hogy a Garammenti borvidék, ahova Garamkövesd és Muzsla szőlőhegyei is tartoznak, híres borvidék, már a 16. századtól kezdve termeltek itt vörösbort. A legelterjedtebb fajták a kadarka és a juhfark voltak. Az esztergomi hercegprímásnak is volt itt szőlészete, és az itt termelt borok Budapesten is ismertek voltak a 19. században. ? Sajnos a szocializmus alatt a virágzó borvidék teljesen tönkrement, 5?10 éve próbáljuk újjáéleszteni az itteni borkészítő hagyományokat ? jegyezte meg. Hozzátette, hogy a pincefesztivál is a helyi borok népszerűsítésének része.
 
A hagyományok újjáélesztésében komoly szerepet vállal a Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulása. Környi szerint az utóbbi 20?30 évben a gazdák a vidéken már csak szőlőt termesztettek, és az eladott szőlőből az északabbra fekvő régiókban, például Nyitrán készítettek bort. A társulás munkája nyomán azonban egyre több pince nyílik Garamkövesden, kisebb borászatok kezdenek el működni, amit mindenképp figyelemre méltó teljesítménynek nevezett.     
 
“A muzslai pincészetek valamivel hamarabb ébredtek, az ottaniak közül Bott Frigyes borász vagy a Chateau Béla borászat neve már külföldön is elismert. Előttünk még nagyon hosszú út áll, de reménykedünk, hogy 3?4 generáción belül helyre tudjuk állítani a vidék régi hírnevét” ? vázolta a társulás terveit a borász.   
 
A Garammenti Nyitott Pincék elnevezésű rendezvényen kilenc helyi és nyolc vendégborász mutatja be termékeit a nagyközönségnek. A kóstoláson kívül a közönséget koncertekkel is várják.   
 
A Szkala Borászok és Szőlészek Polgári Társulás elsősorban Garammenti borászokat tömörítő egyesület, jelenleg mintegy 40 tagja van. A társulás a borászat népszerűsítésére már hét éve nagysikerű újévi borászati tanfolyamot is rendez, amelyre magyarországi és felvidéki előadókat is meghívnak.