A januári amerikai elnöki beiktatáson saját versét szavaló Amanda Gorman is szerepelt a vasárnapi Super Bowlon, ezzel ő lett az első költő az amerikaifutball-bajnokság, az NFL döntőjének műsorában. A 22 éves fekete művészre, az Egyesült Államok első fiatal koszorús költőjére Joe Biden elnöki beiktatási ünnepségén figyelt fel a világ, Gormant azonban már a beiktatási ceremónia előtt felkérték, hogy szerepeljen a Super Bowlon.

Amanda Gormant vasárnap felvételről láthatta a mérkőzés előtt a közönség. Chorus of the Captains (Kapitányok kórusa) című saját versét mondta el, amelyet a koronavírus-járvány élvonalában dolgozó három hősnek szentelt: Trimaine Davis pedagógusnak, Suzie Dorner főnővérnek és James Martin tengerészveteránnak. A felvételen Gorman szavalata alatt az NLF tiszteletbeli kapitányainak választott Davis, Dorner és Martin képét láthatta a közönség.

Idén először fordult elő, hogy a Super Bowl műsorában egy költő szavalt a közönségnek. A tévéközvetítés révén Gormant mintegy százmillió néző láthatta. „A költészet megjelenése a Super Bowlon a művészet és hazánk ünnepe, mert ez azt jelenti, hogy fantáziadúsan gondolkodunk az emberi kapcsolatokról akkor is, ha úgy érezzük, elnémultunk” − fogalmazott a költő vasárnap a Twitteren.

Gorman, aki az elnöki beiktatáson The Hill We Climb című versét szavalta, hatalmas sikert aratott és pillanatok alatt szenzációvá vált, verseskötete a bestsellerlisták csúcsára került. A beiktatás után szerződést kapott a szupermodelleket alkalmazó IMG Models ügynökségtől, és a héten jelenik meg egy interjúja, amelyet a korábbi first lady, Michelle Obama készített vele a Time magazin számára.

Kiemelt kép: YouTube