fbpx

Először találtak római kori keresztre feszítésre utaló nyomokat Nagy-Britanniában

Először találtak római kori keresztre feszítésre utaló nyomokat Nagy-Britanniában. Egy férfi csontvázának maradványaira és sarkában egy szögre bukkantak régészek a Londontól 90 kilométerre északra lévő Fenstanton falunál zajló régészeti ásatáson.

A jó állapotban megőrződött lelet igazán különleges amiatt, hogy a szög a csontban maradt – mondta Corinne Duhig, a Cambridge-i Egyetem kutatója szerdán. „Arra utal, hogy még ennek a birodalom peremén lévő kis településnek a lakói sem menekülhettek el a barbár római büntetés elől” – véli a csontspecialista.

Duhig elmondta, a világon csak egy hasonló, keresztre feszítésre utaló lelet ismert, Izraelből. Létezik még két lehetséges példa Olaszországban és Egyiptomban, ezek valódiságát azonban még nem ellenőrizték.

A keresztre feszítés a római birodalomban meglehetősen gyakori volt. A szakember szerint azért van mégis csak nagyon kevés jó állapotban fennmaradt ilyen lelet, mert nem mindig használtak szögeket. Sok áldozatot odakötöztek a keresztekre. Ráadásul a szögeket is gyakran újra felhasználták vagy amulettet készítettek belőlük. Ez a szög azonban elferdült, ezért maradt benne a csontban.

A kegyetlen büntetési formát a 4. században Nagy Konstantin császár szüntette be.

A fenstantoni ásatáson 2017-ben öt kis temetőre bukkantak, benne 40 eltemetett felnőtt és öt gyerek maradványaira. A keresztre feszített férfi csontvázán más sérülések és bántalmazásra utaló jelek is voltak – mondta Duhig.

A képen Krisztus kereszthalála a Matthias Grünewald által megfestett Isenheimi oltáron. (1512-1516). Forrás: Wikipedia.com)

A rovat további cikkei