fbpx

Elsőfilmes alkotást és régiós koprodukciókat támogat a Nemzeti Filmintézet

Elsőfilmes alkotást és régiós koprodukciókat támogat a Nemzeti Filmintézet (NFI), Szeleczki Rozália mozifilmrendezői debütálása az NFI Inkubátor-programjának támogatásával valósul meg, a Nemzeti Filmintézet ezenkívül Budapesti napló címmel lengyel–magyar, Forrás címmel pedig szlovák–cseh–magyar koprodukciós alkotások támogatásáról is döntött – tudatta a Nemzeti Filmintézet.

Májusban indul Szeleczki Rozália első mozifilmjének forgatása a Nemzeti Filmintézet 100 millió forintos gyártási támogatásával. A Cicaverzum (korábban Cicavízió) című film egy harmincéves lány, Fáni és egy fekete macska szokatlan románcáról szól. Az abszurd romantikus komédia forgatókönyvét Szeleczki Rozália rendező Kemény Zsófival közösen írta, operatőre M. Deák Kristóf, producere Iványi Petra (FOMO, Vándorló levelek), a főszereplő Fánit Törőcsik Franciska alakítja. A Cicaverzum az RTL Magyarország koprodukciójában készül, fejlesztése a Nemzeti Filmintézet pályakezdő alkotókat segítő Inkubátor-programjának támogatásával valósult meg.

A tájékoztatás szerint az 1980-as évek magyar fővárosában játszódó, lengyel–magyar koprodukcióban készülő Budapesti napló című mozifilm az NFI 196,5 millió forintos gyártási támogatásával valósul meg. A film főhőse a tizenegy éves Irek, aki a történet szerint az édesanyjával és egy lengyel turistabusz különc utasaival sorsfordító utazáson vesz részt.

Budapesti napló. Forrás: NFI

A forgatókönyvíró-rendező Rafael Kapelinski 2017-ben első játékfilmjével (Butterfly Kisses) elnyerte a Berlinale Generation szekció fődíját. A Budapesti napló első változatát az alkotók a cannes-i filmfesztivál nagy presztízsű ösztöndíj programjában, a Cinéfondation Residence-ben fejlesztették. A napokban kezdő, 36 naposra tervezett forgatásnak közel a fele Magyarországon lesz.

A Nemzeti Filmintézet 73,6 millió forint támogatást szavazott meg a szlovák–cseh–magyar koprodukcióban készülő, Forrás című történelmi filmdráma gyártására. A történet az 1980-as évek egyik csehszlovák kisvárosának nőgyógyászati klinikáján játszódik, főhősei egy a helyi értelmiségi elit tagjaként élő orvosnő és egy árvaházban nevelkedett roma ápolónő.

A Forrás Ivan Ostrochovský forgatókönyvéből és rendezésében készül, akinek korábbi munkái között volt a Bársonyos terroristák, a Koza és a Szolgák című alkotások, melyek világpremierje a Berlinálén volt, és a legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok tűzték műsorra.

A film főszerepét Anna Geislerová cseh filmsztár játssza, és a kortárs közép-európai film meghatározó színésze, a román Vlad Ivanov is fontos szerepet kap. A magyarországi forgatásra előreláthatólag ősszel kerül sor hazai szakemberek részvételével, majd a zenefelvétel is Magyarországon lesz.

Bővebb információk a filmekről a www.nfi.hu weboldalon találhatók – áll az összegzésben.

Nyitókép: Cicaverzum. Forrás: NFI

A rovat további cikkei