?Mielőtt elkezdődött volna az előadás, bevallom, tartottam attól, amit látni fogok. Külön-külön természetesen ismertem a fellépőket, és mindegyiket nagyra tartottam már eddig is. A Szolnoki Szimfonikusok a vidékiek közül az egyik legkiválóbbak, a Magyar Állami Népi Együttest magam is elkísértem október végén kárpátaljai fellépésükre, a Carmina Burana pedig az egyik nagy személyes kedvencem. Szerencsére csalódnom kellett, a produkció felülmúlta minden elvárásomat? ? mondta a bemutató utáni ünnepi köszöntőjében L. Simon László.
 
 

A bemutató a Magyar Állami Népi Együttes és a Szolnoki Szimfonikus Zenekar együttműködésének 5 éves jubileumára készült el. A 2012-ben hagyományteremtő szándékkal elkezdett tánckoncert sorozat első bemutatója a magyar történelmet feldolgozó Vox Hungaricus volt, míg idén a Naphimnuszban műzene tolmácsolásában jelent meg a magyar, illetve az egyetemes kultúra, történelem egy része az európaival párhuzamosan. 

 
 A szervezők ígérete szerint a Szolnoki Szimfonikus Zenekar és a Magyar Állami Népi Együttes közös produkcióinak száma csak szaporodni fog, elképzelhető, hogy felcsendül máshol is a Naphimnusz. Természetesen Izaki Masahiro ? a zenekar karmestere ? és Mihályi Gábor ? a néptánc együttes koreográfusa már most tovább szőtték művészi álmaikat, ami a közönség számára kulturális csemegévé forr ki a kezük alatt, így biztos, hogy az újévi bemutatók sora folytatódik Szolnokon.
 
(Fotó: Antal László Photography)