fbpx

Elsüllyedt I. világháborús hadihajók láthatók a Gallipoli Történelmi Vízalatti Parkban

Az első világháború alatt a Gallipoli-félsziget közelében elsüllyedt hadihajók roncsait is megtekinthetik a búvárkodás szerelmesei a hétvégén megnyílt Gallipoli Történelmi Vízalatti Parkban.

A búvárparadicsomban 14 különböző hadihajó maradványai nyugszanak a tengerfenéken.

A térségben heves tengeri csaták dúltak a központi hatalmak, köztük Németország és az Oszmán Birodalom hadihajói és az antanthatalmak, köztük Franciaország és Nagy-Britannia hadihajói között.

A Dardanellák szoros mentén fekvő Canakkle térsége, ahol Törökország legújabb attrakciója elterül, a világ legszebb búvárcélpontjai közé kerülhet. A parkban az elsüllyedt hajók történetét is megismerhetik a látogatók.

Forrás: a Gallipoli Egyesület Facebook-oldala

A látványosságok között van a 24 méter mélyben fekvő, 120 méter hosszú HMS Majestic brit csatahajó is, amelyet a Seddülbahir erőd előtti vizeken süllyesztett el az U–21 német tengeralattjáró 1915-ben. Kebatepe partjainál pedig 70 méter mélyen a HMS Triumph brit hadihajó maradványai nyugszanak. A hajó 1915. május 25-én süllyedt el 73 fős legénységgel a fedélzetén.

Az Ertugul-öbölben 5-7 méteres mélységben két francia hajó, a Massena csatahajó és a Saghalien személyszállító gőzös roncsait kereshetik fel a búvárok. A két hajót 1915 novemberében azért süllyesztették el, hogy mólót létesítsenek belőlük a francia partraszállás elősegítésére. A hajók a szakértők szerint szinte épségben nyugszanak a tengerfenéken.

A Gallipoli Történelmi Vízalatti Park 106 évvel azután nyílt meg, hogy az oszmán és vele szövetséges német haderők megállították a térségben a brit, francia, ausztrál és új-zélandi csapatok előrenyomulását.

Nyitóképünk illusztráció.

A rovat további cikkei