Megkezdték az eltávolítását Pablo Picasso két monumentális betonfalképének a norvég kormány egyik oslói épületéről. A lebontásra ítélt épület a szélsőjobboldali Anders Behring Breivik által 2011-ben elkövetett terrortámadásban sérült meg.

Az alakja miatt Y-blokknak nevezett épület szürke betonfalaira Carl Nesjar norvég művész alkotta meg a Picasso által megtervezett műveket.

Az épület utca felöli homlokzatát díszítő, A halászok című mű három férfit ábrázol, amint méretes fogásukat próbálják behúzni a csónakjukba. Az előcsarnokban lévő, A sirály című faliképen pedig kitárt szárnyakkal látható a szóban forgó madár, szájában egy hallal.

A 250, illetve 60 tonnás faliképeket a közelben helyezik biztonságba, és a tervek szerint egy 2025-re elkészülő új kormányépületben kapnak helyet.

A projekt norvég és külföldi ellenzői évek óta azért küzdenek, hogy lebontás helyett inkább felújítsák az épületet, ahogy azt a szomszédos H-blokk esetében is tervezik. A H-blokkban volt a miniszterelnöki hivatal, mielőtt 2011 júliusában Breivik felrobbantott egy autóba rejtett pokolgépet az épületnél, megölve nyolc embert, majd áthajózott Utoya szigetére, ahol hatvankilenc embert – zömmel tizenéveseket – agyonlőtt a szociáldemokrata Munkáspárt ifjúsági táborában.