November 19-én temették el Szamoskóródon Czintos József Jászai-díjas színművészt, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának örökös tagját, egykori igazgatóját.

Czintos József 1946-ban született Marosvásárhelyen, szakmai tanulmányait a marosvásárhelyi Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetben végezte színész szakon. 1969-ben szerződött a Szatmárnémeti Északi Színház magyar tagozatához, azóta a társulat tagja, 2011 óta pedig örökös tagja. 2006 és 2009 között a Harag György Társulat igazgatói tisztségét is betöltötte.

Színészként számos kitüntetést kapott, több alkalommal nyújtotta a fesztivál legjobb férfi alakítását a Határon Túli Színházak Kisvárdai Fesztiválján. 1995-ben az Erdélyi Közművelődési Egyesület Kovács György díjjal jutalmazta, 2001-ben a Magyar Köztársaság Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának díját, a Jászai-díjat ítélték oda neki. A Harag György Társulatban eltöltött évek és több mint száz alakítás mellett játszott a budapesti Bárka Színházban, a Csíki Játékszínnél, de szerepet vállalt a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a nagyváradi Szigligeti Színház és a Kassai Thália Színház egy-egy produkciójában is. A szatmári közönség tíz rendezését is láthatta.

A színpadon volt Willy Loman Az ügynök halálában, Miska a Csárdáskirálynőben, Bakter az Indul a bakterházban, Szilveszter a Scapin furfangjaiban, Csorja Ádám az Ősvigasztalásban, Tót a Tótékban, Hyppolit a Hyppolit, a lakájban, Bánk bán Katona József klasszikusában.

Több filmben is szerepelt, láthattuk szélesvásznon vagy épp a televízióban, például a Megint tanú, a Boszorkánykör című filmekben, a Kisváros és a Terápia című sorozatokban.

A társulat búcsújában a művészi alkotóerő és pontosság mintaképének nevezte. Nagy mesélő, anekdotáival és vicceivel nemcsak nézőket, de egész színészgenerációkat is megnevettetett – írták róla.

A közelmúltban jelent meg a róla szóló könyv Csirák Csaba tollából, amelyben a szerző „konok idealistaként” jellemzi őt. A Román Televízió kolozsvári szerkesztőségében portréfilm készült róla. Idén március 15-én a Szatmárnémeti RMDSZ Ezüst Tulipán díjjal ismerte el életművét.