Elvis Presley életművét feldolgozó produkció készül Nagy-Britanniában, amellyel újra színpadra állítják a legendás zenészt – hologram formájában. A különleges koncert novemberben debütál majd a brit fővárosban.

Az Elvis Presley szellemét megidéző produkció, amely Elvis Evolution címmel fut majd, novemberben lesz először látható-hallható Londonban. A szervezők valódi koncertélményt ígérnek, amelyet mesterséges intelligenciával és csúcsminőségű holográfiai technológiákkal érnek el. A módszer lényege, hogy több ezer Elvisről készült képanyagot tápláltak be – fotót és videót egyaránt – a hologramképet létrehozó mesterségesintelligencia-programba, amelyek alapján az elkészíti a zenész életnagyságú képét.

A The Guardian cikke szerint a különleges előadásban felcsendülnek majd az Elvis-hagyaték legismertebb dalai is. Ahhoz, hogy az életművet átfogóan színpadra tudják vinni, meg is született az egyezség a hologramokra szakosodott brit szórakoztatóipari vállalat, a Layered Reality és az Elvis Presley-örökség tulajdonosa, az Authentic Brands Group között. Andrew McGuinnes, a Layered Reality vezetője a lapnak azt nyilatkozta, hogy „Elvis még mindig egy szupersztár, akinek a zenéjét az egész világon ismerik, az emberek pedig nem szeretnének többé csak passzív befogadói lenni az énekes munkásságának – a részévé akarnak válni.” A hologramkoncertet London után Las Vegasba, Tokióba és Berlinbe is elviszik majd, amelyet követően Elvis-tematikájú afterpartyra várják a közönséget.

Az 1977-ben elhunyt amerikai énekes alakja az utóbbi időben több produkcióban is feltűnt. 2023 év végén jelent meg Sofia Coppola Priscilla című filmje, amely Priscilla Presley, Elvis Presley volt feleségének életét, szerelmük és rövid, hat évig tartó házasságuk történetét mutatja be. De nagy sikert aratott a mozikban 2022-ben az Austin Butler főszereplésével készült zenés életrajzi film, az Elvis is.

A The Guardian felidézte, hogy a hologrambiznisz a korábbi példákból kiindulva igencsak jövedelmező. Az Abba Voyage című produkció az Abba zenekart állította újra színpadra 1979-es valójában, egy külön erre a célra felépített londoni stadionban. Egy éven belül 1,3 millió jegy kelt el a hologramkoncertre, bár a fejlesztése kiugróan költséges volt: 140 millió fontba és hét évbe telt, mire virtuálisan újra összeállt az Abba.

A képen Elvis Presley az Acapulcói kaland című filmben. Fotó: Collection ChristopheL via AFP / Hal Wallis Productions