Mundruczó Kornél Jupiter holdja című új filmje a 70. cannes-i filmfesztivál jubileumi versenyprogramjába indul, a világpremier május 19-én este lesz a fesztiválpalotában, az alkotók jelenlétében. A Filmalap támogatással és német koprodukcióban készült Jupiter holdja a hitről, a megváltódásról, a csoda lehetőségéről szól, egy különös barátság történetén keresztül. Mundruczó Kornél ötödik alkalommal szerepel a világelső filmfesztivál hivatalos válogatásában. A Jupiter holdja a kortárs film legtekintélyesebb alkotóival együtt versenyez az Arany Pálmáért, melyet eddig még sosem nyert el magyar film.

Mundruczó Kornél legújabb filmje június 8-án indul a hazai mozikban az Intercom forgalmazásában.

 

mundruczo_jupiter_holdja_foto_proton_cinema_rev_marcell
Jupiter holdja

Kristóf György első játékfilmje, a Filmalap támogatással készült Out a cannes-i filmfesztivál ?Un Certain Regard? válogatásában mutatkozik be és a legjobb elsőfilmet illető Arany Kamera-díjért is versenyez, a világpremier május 22-én lesz. Az Out egy ötvenen túli férfi kelet-európai utazásának és útkeresésének története abszurd humorral elmesélve. A szlovák-magyar-cseh-francia-lett koprodukció készítésében számos magyar alkotó vett részt, köztük a főszereplő, Terhes Sándor és a film operatőre, Pohárnok Gergely.

Az Out június 15-től lesz látható a magyar mozikban a Vertigo Média forgalmazásában.

 

Szentpéteri Áron Láthatatlanul című rendezése a cannes-i Cinéfondation válogatásban szerepel, mely a filmes egyetemek legjobbjait vonultatja fel. A 32 perces vizsgafilm egy találkozás története, az emberi kapcsolatok bizonytalan és többnyire láthatatlan határairól. A cannes-i díszbemutató május 24-én lesz a stáb jelenlétében.

out_cannes
Out

 

Fábri Zoltán legendás filmje, a Körhinta felújított és digitalizált változatát ? 61 évvel a cannes-i premiert követően ? a Filmalap kezdeményezésére műsorra tűzi a Cannes Classics. Jancsó Miklós Szegénylegények és Makk Károly Szerelem című filmjei restaurált változatainak bemutatását követően 2017 lesz sorozatban a harmadik év, amikor magyar alkotás gazdagítja a filmtörténet felújított mesterműveit felvonultató Cannes Classics programot. Az ötvenes évek közepén a magyar film újjászületését jelző Körhinta legteljesebb verzióját az eredeti negatívból és két további pozitív filmanyagból állították össze a Filmarchívum filmtörténész-restaurátorai. Törőcsik Mari mindössze húszéves volt a Körhinta forgatásakor, első főszerepével rögtön meghódította a filmvilágot, és máig az egyetlen magyar, akit a legjobb színésznő díjával méltattak Cannes-ban (Maár Gyula Déryné, hol van?, 1976). A Körhinta május 19-én lesz először látható régi szépségében.

 

korhinta_poszter_cc2017
Körhinta

A Filmalap nemzetközi értékesítési részlege a cannes-i filmvásáron vetíti le először a külföldi forgalmazóknak Herendi Gábor Kincsem című filmjét, mely továbbra is az év legsikeresebb filmje a hazai mozikban, sőt az elmúlt tíz év legnézettebb magyar filmje 357 ezer nézőjével.

A hagyományokhoz híven a cannes-i filmfesztivál szakmai közönségét ismét várja az ?International Village? magyar pavilonja naprakész információkkal a magyar filmiparról.

 

 

Bővebb információ a fesztiválról: http://www.festival-cannes.com