Emir Kusturica lesz az Orosz Hadsereg Központi Akadémiai Színházának főigazgatója. A világhírű jugoszláv–szerb filmrendezőt Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter kérte fel a tisztség betöltésére, és Kusturica az ajánlatot hálásan elfogadta kettejük hétfői találkozóján – közölte a sajtóval Rosszijana Markovszkaja, a minisztérium szóvivője.

Sojgu az orosz kultúra legjobb hagyományainak megőrzésében és fejlesztésében játszott szerepére tekintettel kérte fel a kétszeres Arany Pálma-díjas rendező-színészt, hogy legyen az orosz hadsereg vezető színházának irányítója.

A szóvivő szerint Kusturica megköszönte és nagy megtiszteltetésnek nevezte a felkérést, méltatta a színház nagy múltját és hagyományát, és kijelentette, hogy egy olyan világban, amelyben gyorsan változnak az értékek, ő a klasszikus értékek megőrzésére fog törekedni.

A 67 éves rendező tervei között szerepel színre vinni olyan híres filmek témáját, mint a Szállnak a darvak című 1957-es szovjet háborús filmdráma vagy saját 2004-es abszurd realista drámája, Az élet egy csoda, amely egy család életét és szétesését mutatja be a délszláv háború alatt – mondta el a szóvivő.

Az 1929-ben alapított moszkvai színházban főleg háborús
témájú drámákat játszanak.

Nyitókép: NurPhoto via AFP/Matteo Chinellato