fbpx

Emlékérmét bocsátott ki Kertész Imre tiszteletére az MNB

Kertész Imre tiszteletére – irodalmi Nobel-díja átvételének 20. évfordulója alkalmából – 7500 forint névértékű ezüst és 2000 forint névértékű színesfém emlékérmét bocsátott ki a számos díjjal kitüntetett író, műfordító születésének évfordulóján, kedden a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

A Kertész Imre Intézet nem csupán tudományos műhely, hanem kultútér és művészeti találkozóhely is kíván lenni. Ebbe a szellemi ívbe illeszkedik az MNB-vel közös kezdeményezés is, hiszen az emlékérmék a művészeti ágak találkozását jelentik – mondta el az emlékérmék keddi ünnepélyes kibocsátása előtt Szabó Tamás, az intézet programigazgatója.

Mint hozzátette, ez az esemény Kertész Imre születésnapjáról, másrészt életművének és ezáltal a magyar irodalomnak arról a nemzetközi elismeréséről is megemlékezik, amelyet a Nobel-díj húsz évvel ezelőtti átadása jelentett és a mai napig jelent. Hiszen, bár sokan tévesen ezt gondolják, Kertész Imrét nem kizárólag a Sorstalanság című regényéért, hanem egész életművéért díjazta a svéd akadémia – hangsúlyozta.

„Kertész Imre képes volt felfedezni, hogy a totalitárius diktatúrák egy tőről fakadnak. A 20. század két nagy pusztító ideológiája ugyanis kollektív identitás alapján diszkriminált” – fogalmazott Szabó Tamás, hozzátéve, Kertész Imrének köszönhető az egyéni identitás felépítésének tudománya, a felelősség és a sors visszaszerzésének képessége. Az emlékérméket méltatva Szabó Tamás kiemelte:

mind a stilizált forma, mind pedig az író portréja azt a fajta nemes és csendes nagyságot sugallja, amely Kertész Imre egész életművét meghatározza.

Hergár Eszter, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója elmondta, hogy a jegybank az emlékérméket a Kertész Imre Intézet szakmai támogatásával elkészült 7500 forint névértékű ezüst- és 2000 forint névértékű színesfém változatban bocsátotta ki. Mint emlékeztetett, a különleges, ovális alakú emlékérmék a 2012-ben indult, magyar Nobel-díjasokat bemutató sorozat hetedik tagjaként jelentek meg.

Az ezüst- és a színesfém emlékérmék érmeképei megegyeznek, csak az értékjelzésben térnek el. Előlapjuk központi motívuma a Kertész irodalmi munkásságát meghatározó szárnyaló szabadság allegóriájának absztrakt, vonalas ábrázolása.

Hátlapjukon az író félalakos portréja látható emblematikus kalapjával és sáljával, melyet kiegészít a portrétól balra, két egymás alatti sorban Kertész Imre kézjegye, valamint a NOBEL-DÍJ 2002 felirat. A Holló István iparművész által tervezett emlékérme mindkét változatból 4000-4000 darab készült.

Nyitókép: Hergár Eszter, az MNB társadalmi kapcsolatokért felelős igazgatója Kertész Imre tiszteletére, irodalmi Nobel-díja átvételének 20. évfordulója alkalmából, az MNB által kibocsátott emlékérmék bemutatóján.

Fotók: MTI/Kovács Tamás

A rovat további cikkei