Június 15-ig mesterkurzussal, közönségtalálkozóval és koncerttel folytatódik az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentorprogramja a Budapest Music Centerben, amelyek tervezésében még Eötvös Péter is részt vett, ám megvalósulásukat már nem érhette meg.

043_dpa-pa_1489B2006A8F9D4E_16.jpg
Eötvös Péter Frankfurtban 2014 júniusában. Fotó: Boris Roessler / dpa Picture-Alliance via AFP

A márciusban elhunyt Eötvös Péter a 20–21. századi zene egyik legismertebb komponistája és egyben karmestere volt, aki nagy jelentőséget tulajdonított annak is, hogy tudását és tapasztalatait átadja a fiataloknak. 2023-ig megálmodója és vezetője volt az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány minden kurzusának.

Az ő munkássága előtt tiszteleg az intenzív ötnapos kurzus, amelyen ezúttal fiatal karmesterek fejleszthetik tudásukat Vajda Gergely vezetésével. Az Ars Nova Ensemble immár harmadik alkalommal tér vissza Budapestre, hogy a kortárs zene tolmácsolója legyen. A kurzus másik mestere Benoît Sitzia, az Ars Nova Ensemble főigazgatója, aki hosszú időn át számos alkalommal dolgozott együtt Eötvössel.

A kurzust lezáró koncerten, június 15-én este a Koncertteremben Eötvös Péter, Kurtág György és Ligeti György műveit tükörprogramként, kétszer hallhatja a közönség más-más fiatal karmester vezényletében, egyedülálló élményt nyújtva ezzel a kortárs zene befogadására.

A kurzushoz kapcsolódó hagyományos mustMEET Composers közönségtalálkozón június 10-én Fazekas Gergely zenetörténész Benoît Sitziával beszélget zenei gondolkodásmódjáról és a zeneszerzés folyamatáról, illetve arról, hogyan hatottak Eötvös Péter művei saját kompozíciós technikájára. A beszélgetés angol nyelven zajlik, az este során a BMC Könyvtárában Catherine Jacquet hegedűművész szólaltatja meg Eötvös és Sitzia egy-egy darabját, és felvételről is több darab elhangzik a két zeneszerzőtől.