A 20. jubileumára készül augusztus 23–25. között az ország egyik legegyedibb hangulatú művészeti fesztiválja, a pannonhalmi Arcus Temporum. Az idei Arcus öt hangversenye Mozart és Eötvös Péter munkásságát állítja párhuzamba, míg irodalmi díszvendégként Röhrig Géza érkezik a fesztiválra.

Konrád atya kalauzolja a tavalyi  fesztivál vendégeit.  Kép forrása: Arcus Temporum
Konrád atya kalauzolja a tavalyi fesztivál vendégeit. Kép forrása: Arcus Temporum

Az Ünnep címet viseli a Pannonhalmi Főapátság 2024-es évadja. A bencés szerzetesközösség idén ünnepli temploma, a Szent Márton-bazilika középkori felújításának és felszentelésének 800. évfordulóját. Az Arcus Temporumon közösségi ünneplésre hívják a vendégeket, és nemcsak a centenárium okán, hanem mert a fesztivál fennállásának 20. évéhez ért.

Keller András, az esemény idei művészeti vezetője Mozartot állítja párhuzamba a nemrégiben elhunyt kortárs zeneszerzővel, Eötvös Péterrel. A világhírű magyar komponista – utolsó munkáinak egyikeként – saját maga válogatta ki az itt elhangzó zeneműveket. „Eötvös Péterrel együtt kezdtük tervezni az idei fesztivál programját, amelyen elsősorban az ő szóló és ensemble műveit kívántuk fókuszba állítani. Sajnos a sors felülírta az elképzeléseinket, és ő már nem lehet jelen a fesztiválon, csak a művészetével, mert márciusban távozott közülünk, de ugyanúgy itt marad élő művészetként Péter köztünk, és velünk lesz” – mondta meghatottan Keller András.

A nyitó hangversenyt a bástyára tervezik, ahol a 800 éves bazilika szolgáltat lenyűgöző hátteret, de a Lombkorona-tanösvényen is tartanak idén koncertet a Szent Márton-bazilika, a Boldogasszony-kápolna, a Pannonhalmi Főapátság klasszicista teremkönyvtára mellett.

Spirituális programjaiban is a Bazilika 800 emlékévre reflektál a fesztivál. Egyebek mellett maga a főapát, Hortobágyi T. Cirill vezeti körbe a vendégeket a szerzetestemplom ősi falai között. Cirill atyához a nemzetközi hírű Ybl-díjas építész Gutowski Robert és az örmény zenész, David Yengibarjan is csatlakozik. A templomban csendmeditációt tartanak az Arcus napjaiban. Az egyedülálló programot a pannonhalmi bencés szerzetes, Márk atya és az ismert pszichiáter, dr. Palotai Gabriella kíséri.

Röhrig Gézáról a többségnek minden bizonnyal Nemes Jeles László Oscar-díjas filmje, a Saul fia jut elsőként eszébe. A Kossuth-díjas színészről kevesebben tudják, hogy elsősorban író és költő. A fesztiválon ősszel megjelenő új regényéből is megoszt részleteket a közönséggel. Egy felolvasószínházi előadás részeként – Borbély Sándor művei mellett – az ő versei hallhatóak, Eötvös-zenékkel kiegészítve.

Az Arcus képzőművészeti programjai szintén az idei ünnepi tematika köré rendeződnek. A kurátor, Virágvölgyi István vezetésével ismerhetik meg a Nyolc 100 év című fotótárlatot a vendégek, amely nyolc százéves honfitársunk portréján keresztül igyekszik megfoghatóvá tenni a bazilika elmúlt nyolc évszázadának időtávlatát. Idén is eljönnek a fesztiválra a Képzőművészeti, valamint a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói, hogy közös performatív előadásukban jelenítsék meg a templomünnepet.