fbpx

„Érdemes lenne tovább erősíteni a fesztiváljelleget”

„Egyelőre át sem látjuk, hogy mit vesz át a színház” – fogalmazott a Kultúra.hu-nak Barnák László reagálva a tegnap megjelent hírre, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok vezetése a színházhoz kerül. A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatóját kérdeztük, mihez kezdenek vele, és inkább teherként vagy adományként tekintenek rá.

2004-ig egy intézményként működött a Szegedi Nemzeti Színház és a Szegedi Szabadtéri Játékok. Az elmúlt tizenhat évben viszont jelentősen elvált a nyári fesztivál profilja a színházétól. Miért érdemes mégis együtt működtetni ezeket?

Erre a kérdésre a fenntartó önkormányzat tudja megadni a választ, hiszen az ő döntése a két szervezet egyesítése. Azért nem használtam az intézmény kifejezést, mert működési formájukat tekintve is eltérnek: az egyik költségvetési intézmény, a másik gazdasági társaság. Közös bennük, hogy mindkettőnek a szegedi önkormányzat a fenntartója, illetve tulajdonosa. A két brand különböző módon működik: eltérő művészeti felfogással más nézői célcsoportot céloz meg, és másként is kommunikál.

Az elmúlt években a Szegedi Szabadtéri Játékok programjában a musicalek kerültek túlsúlyba, amely sokak számára vonzó program. A zenés előadások létrehozói elsősorban a Budapesti Operettszínház és a Madách Színház voltak, de születtek alkalmi koprodukciók is. Botka László polgármester úr interjújából is kiderül, hogy költséghatékonyabb működést vár el, és felkínálja a művészi irányváltás lehetőségét is.

Tehát legyen olcsóbb.

Egy négyezerfős nézőtérre készülő produkció nem lehet olcsó. Megjegyzem: számomra is friss a helyzet, nemrégiben értesültem az egyesítés szándékáról, ezért ez az időszak az információátadásról, egyeztetésekről szól. Át kell látnunk a Szabadtéri Játékok működési struktúrájának gazdasági, jogi aspektusait.

Nem teljesen idegen számomra a fesztivál, színészként felléptem például Herczeg Tamás (a Szegedi Szabadtéri Játékok korábbi igazgatója – szerk.) rendezésében is az elmúlt évben. Ismerem a műszaki háttércsapatot, hiszen jelentős részük a Szegedi Nemzeti Színház dolgozója, akik a nyári szünetben plusz munkát vállalnak. Ugyanakkor a műsorpolitika, marketing, szervezeti struktúra kialakítása az előző vezetés elképzeléseit tükrözi, akik egy országosan ismert és elismert branddé fejlesztették a nyári játékokat látványos eredményekkel.

Ha már a költségekről esett szó: megtartják a hatalmas nézőteret a Dóm téren?

A jövőről semmit nem tudok mondani. Egyszerűen azért, mert mint említettem, nemhogy a tervezés fázisában nem vagyunk, hanem egyelőre át sem látjuk, hogy mit vesz át a színház.

Tudják már, hogy mekkora finanszírozás társul ehhez?

A város évente 290 millió forintos működési támogatást biztosít a Szabadtéri Játékok számára, amely tartalmazza a REÖK palota fenntartásának költségeit is. Az itt látható kiállítások műszaki és művészeti lebonyolítása is a feladataink közé tartozik majd. Az ígéretek szerint az önkormányzat az összeolvadás után is biztosítani fogja ugyanezt az összeget a Szabadtéri Játékok finanszírozására. Erre szükség is van, hiszen a színház költségvetéséből nyilvánvalóan nem lehet eltartani a nyári játékokat. A két kasszát – jelenleg úgy látom – a jövőben is külön kezeljük majd, még akkor is, ha lényegében mindegyik színtéren előadásokat hozunk létre a nézőknek. A Szabadtéri Játékok tervezése jóval nagyobb léptékű szervezést igényel, hiszen ott sokszor egy évre előre kell szerződéseket kötnünk a művészekkel.

Ha költséghatékonyabb működést vár a városvezetés az egyesítéstől, az leépítést jelent?

Továbbra is úgy gondolom, hogy a mi munkavállalóink – akik sokszor csupán szerződéses jogviszonyban vannak a színházzal – nem kötelezhetőek arra, hogy plusz feladatot végezzenek. Rendkívül bonyolult gazdasági, munkaügyi teendők előtt áll a két szervezet. Természetesen a jogfolytonosság elvét követve a Szabadtéri Játékok nyárra meghirdetett jubileumi programjának zökkenőmentes lebonyolítását igyekszünk megvalósítani. A pandémiás korlátozások újabb meghosszabbítása miatt azonban fel kell mérni a lehetőségeinket. A Szegedi Nemzeti Színházban korábban felmerült az ötlet, hogy érdemes lenne a nyári időszakban is játszani, ha erre lesz mód. A szabadtéri színpadok működtetése miatt azonban ezt is át kell gondolnunk.

A szavaiból úgy tűnik: az egyesítés nagyobb teher, mint amekkora adomány.

Ezt Ön mondta, de nehezen tudnék vitatkozni az állításával jelen pillanatban. Mint említettem, az információgyűjtésnél tartunk. A második fázis az összeolvadás szándékaim szerint zökkenőmentes lebonyolítása lesz, majd a harmadik a meghirdetett műsor színvonalas megtartása. Ezek után gondolkodhatunk azon, hogy hosszú távon milyen művészi irányba induljon el az egyesített intézmény.

Van elképzelése?

A Szegedi Szabadtéri Játékok egyfajta fesztiválként él a nézők fejében, és ezt a fesztivál jelleget érdemes lenne tovább erősíteni. Szeged városa rendkívül sokszínű programkínálattal várja a látogatókat, meg kell keresni az ezekben rejlő kreatív lehetőségeket.

Fotó: Szeged.hu/Szabó Luca

A rovat további cikkei