fbpx

Érdi Tamás szólóestjével folytatódik A Zongora sorozat

Érdi Tamás hangversenyével folytatódik március 24-én este 7 órakor a Zeneakadémia Solti termében a 20. Jubileumi MVM-koncertek – A Zongora sorozat. A nagy érdeklődéssel várt koncerten Chopin és Schumann műveit hallgathatja meg a közönség.

Érdi Tamás egy hibás inkubátor következtében vesztette el látását. Zenei érdeklődésére hamar felfigyeltek. Tanára, Becht Erika egy speciális módszerrel, a darabok újrakomponáltatásával „láthatóvá” teszi számára a kottát. A Prima Primissima és Liszt-díjas zongoraművész 17 évesen Moszkvában megnyerte a Louis Braille Zongoraversenyt, majd a Bécsi Zeneakadémián eltöltött két év után a torontói Királyi Zenei Konzervatóriumban Leon Fleisher növendékeként szerzett művészdiplomát. Koncertjeit a Carnegie Hall, a Lincoln Center és a Barbican Center hallgatóságával együtt immár 28 ország publikuma élvezte.

Magyarországra való hazatérése óta Mozart-, Chopin-, Schubert-, Liszt-, Bartók- és Beethoven-lemezei a Hungaroton gondozásában jelennek meg, fő mentorai pedig Kocsis Zoltán és Vásáry Tamás voltak, akikkel tucatnyi nagy sikerű koncertet adott. Kocsis Zoltán 2010-ben így nyilatkozott róla: „Sokkal érzékenyebben nyúl a billentyűkhöz, mint a látó emberek… az ő játékában, bizonyos dinamikai tartományokban olyan érzékenység van jelen, ami nálunk természetszerűleg nem lehetséges. Azt merném mondani, hogy chopini mértékkel lehetne ezt a képességet mérni.”

Érdi Tamás álmodta meg azt a sikeres szabadtéri klasszikus zenei fesztivált, amely nyolcadik éve nyaranta kerül megrendezésre KLASSZ a pARTon! címmel, ahol esténként világhírű muzsikusok koncertjeit élvezheti a minőségi zenére vágyó közönség.

A Zongora sorozat következő koncertjén Farkas Gábor lép a közönség elé április 2-án a Zeneakadémia Nagytermében.

Nyitókép: Érdi Tamás. Fotó: Érdi-Harmos Réka

A rovat további cikkei