A nyíregyházi Cantemus Kórus Pro Musica Leánykara a goriziai Seghizzi Nemzetközi Kórusversenyen egy első és egy második helyezést, valamint a legjobb női kar címet nyerte el, a Cantemus Gyermekkar pedig a Musica Eterna Roma 11. Nemzetközi Kórusfesztiválon és Versenyen Arany Diplomát kapott.

A nyíregyházi Cantemus Kórus énekkarai már több alkalommal is részt vettek a goriziai megmérettetésen, számos első díjat és nagydíjat is szereztek itt. A Pro Musica Leánykar az 59. alkalommal megrendezett Seghizzi Nemzetközi Kórusversenyen a kortárs kötelező művek kategóriában első díjat nyert Giovanni Scalici Pulchra es, amica mea című dalának előadásáért, a folklór kategóriában második helyezést kapott, valamint elnyerte a goriziai versenyen a legjobb női kar címet is.

A rangos nemzetközi versenyre idén is a világ legjobb amatőr kórusai közül érkeztek énekkarok, egy előválogatást követően. A mezőnyben olasz, lett, ukrán, lengyel, magyar és Fülöp-szigeteki énekkarok mérkőztek egymással. Magyarországot két csapat képviselte.

A Szabó Soma karnagy vezényelte nyíregyházi Pro Musica Leánykar mellett a Nemes József karnagy irányította debreceni Lautitia Kórus is jelentős sikereket ért el. Őket Nyíregyházán az augusztus 15-én kezdődő XIV. Cantemus Nemzetközi Kórusfesztiválon is hallhatja majd a közönség. A goriziai verseny nagydíját az olasz és szlovén énekesekből álló Vikra kórus kapta.

A Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezette Cantemus Gyermekkar a Musica Eterna Roma 11. Nemzetközi Kórusfesztiválon és versenyen Arany Diplomát kapott. A versenyen a nyíregyházi kórus mellett az olaszországi Coro EOS, az ausztriai Steirischer Jägerchor, a németországi Junges Vokalensemble Hannover és a Harmonie Lindenholzhausen, valamint a kecskeméti Aurin Leánykar vett részt. A verseny Facebook-oldalán közzétett eredmények szerint az Aurin Leánykar két kategóriában is Arany Diplomát kapott. Bár előzetesen meghirdették, végül a nagydíjas versenyt nem tartották meg. A nyíregyházi kórus tagjai július 15-én Reggelóban, július 16-án és 17-én Rómában adtak koncertet. A versenyt és az ünnepélyes díjátadót hétfőn tartották meg.

A hazai művészeti élet egyik legfényesebb csillaga a 46 éve működő nyíregyházi Cantemus kóruscsalád. Szabó Soma Liszt Ferenc-díjas karnagyot nyíregyházi tematikus sorozatunkban kérdeztük az énekkar születéséről, sikereiről, terveiről és mindennapjairól.

Nyitókép: a Pro Musica Leánykar. Fotó: Nyíregyházi Cantemus Kórus