Több száz darab 14. századi arany és ezüst pénzérmére bukkant séta közben egy fiatal pár egy nyugat-csehországi erdőben. Ez az egyik legnagyobb aranypénzkincs, amelyet az országban valaha találtak.

A két fiatal a tachovi járásban lévő Kladruby kolostor közelében lévő erdőben néhány érmét vett észre a földön. Kettő aranyból, egy ezüstből volt. Valószínűleg vadállatok, vaddisznók túrhatták ki. Egy nagy kő állt ki a földből. Amikor felemelték, sok-sok arany és ezüst érmét találtak alatta. Köztük voltak IV. Károly cseh király és német-római császár, Albrecht osztrák herceg, Rupert német király és Lübeck városának arany dukátjai.

Találtak 343 ezüst groschent is, amelyek többségét IV. Károly uralma idején vertek. Ezüst groschenek felfedezése nem szokatlan, de arany pénzérmék ekkora kincse valóban egyedülálló. Az elmúlt 50 évben nem bukkantak ekkora kincsre.

A szakemberek szerint a pénzérméket valamikor az 1370-es évek végén temethették el. Hogy miért, azt nem tudni, de feltételezik, hogy köze lehet a közelben lévő Kladruby kolostorhoz, amely a Prága-Nürnberg középkori stratégiai  útvonal mentén állt.

A nyitókép illusztráció.