Afrikában most mutatkozik be először a nemzetközi hírű Maladype Színház: az észak-afrikai turnén Algéria, Egyiptom és Tunézia internacionális színházi fesztiváljainak közönsége Augusztus és Yvonne című előadásaikat láthatja.

Az egyiptomi Sharm El-Sheikhben november 25. és 30. között hetedik alkalommal rendezték meg a SITFY – Sharm El-Sheikh International Theatre Festival for Youth (Ifjúsági Nemzetközi Színházi Fesztivál) elnevezésű színházi seregszemlét. A Sínai-félsziget egyetlen multinacionális színházi fesztiválját Mazen El-Gharabawy rendező alapította azzal a céllal, hogy találkozási és együttműködési lehetőséget biztosítson a Vörös-tenger partján évente összegyűlő, többnemzetiségű színházi alkotók számára.

A tekintélyes nemzetközi zsűri által összeválogatott versenyprogramban széles körben elismert alkotók és társulatok előadásai, valamint utcaszínházi és nem hagyományos színházi terekben megvalósuló performanszok is helyet kapnak. A fesztivál ideje alatt workshopok, szakmai fórumok és tematikus konferenciák látogathatók. Az idei színházi találkozón húsz ország hetvenkét produkciója vett részt, többek között amerikai, brit, horvát, iraki, jordán, olasz, örmény, szlovák és egyiptomi előadások. A Maladype a Bruno Schulz novelláiból inspirálódott Augusztus című nonverbális előadásával képviselte Magyarországot a multikulturális fesztivál programjában.

A Maladype társulata az egyiptomi vendégjáték után Tunéziába utazik, ahol a december 3-tól 10-ig tartó periódusban a Tuniszban 23. alkalommal megrendezendő JTC – Journées Théâtrales de Carthage (Karthágói Színházi Napok) nemzetközi összművészeti fesztiválon mutatja be Yvonne című előadását. Az 1983-ban létrehozott fesztivál az egyetlen afro-arab kulturális rendezvény a világon, amely a sokszínű művészi kifejezésmód és az újító színházi kezdeményezések számára nyújt nemzetközi platformot.

Az összművészeti esemény a résztvevőknek számos szakmai programot is kínál. A Tunézia fővárosában létrejövő seregszemlén idén negyven ország több mint száz produkciója mutatkozhat be harminc különböző helyszínen. Balázs Zoltán, a Maladype vezetője, a Gombrowicz-mű rendezője nem ismeretlen a tunéziai közönség és színházi szakma számára, hiszen a bukaresti Odeon Színházban jelenleg is nagy sikerrel futó Gardénia-rendezését 2018. december 15-én már bemutatták az afrikai–arab régió legjelentősebb fesztiválján.

A Maladype észak-afrikai turnéja Algériában zárul, ahol december 21. és 26. között első alkalommal szerveznek nemzetközi színházi fesztivált.

Az Észak- és Nyugat-Afrikát összekötő kereskedelmi útvonal fontos központjában, Adrarban megvalósuló Sahara International Theatre Nights (Szahara Éjszakái Nemzetközi Színházi Fesztivál) programjába olyan előadások kaptak meghívást, amelyek egyedi látásmódjukkal és sajátos színházi nyelvezetükkel tűnnek ki a színházi produktumok sokaságából. A forró sivatag történelmi városának különféle színpadain tizenhat ország mutatkozik be előadásaival. Okbaoui Cheikh alapító-igazgató a fesztivál részletes műsorfüzetét ismertető sajtótájékoztatón kiemelte, hogy az idén első alkalommal megrendezendő nemzetközi színházi találkozó díszvendége a Maladype Színház lesz, amely adrari fesztiválszereplése előtt az algíri Nemzeti Színházban is bemutatja majd többszörösen díjazott, Augusztus című produkcióját.