Filmvetítések, könyvbemutatók, színházi előadások, kiállítások, koncertek és észt táncház hozhatja meg a kedvünket a legészakibb balti államhoz a március 9. és 22. között Budapesten, Debrecenben, Szegeden és Veszprémben zajló Észt héten.

A budapesti programok nyitóeseményét március 9-én tartják a József Attila Színházban, ahol Siret Campbell Beatrice, valamint Martin Algus Valami igazi című művét állítja színpadra felolvasószínházi formában Guelmino Sándor. A színházi programok sora március 10-én folytatódik a Magvető Caféban, ahol a kortárs színdarabok külföldi népszerűsítése lesz a téma.

Az Észt Nemzeti Múzeum és a Kuzebaj Gerd Udmurt Nemzeti Múzeum Változó idők című közös kiállításának témája az udmurt beavatási szertartások, amelyek mostanra már csak egyetlen baskíriai udmurt faluban maradtak fenn. A kiállítás március 9-től 21-ig látogatható a debreceni Méliusz Juhász Péter Könyvtárban.

Március 10. és 22. között ifjúsági- és gyerekfilmekkel várják a szervezők az iskoláskorúakat a veszprémi Eötvös Károly Megyei Könyvtár Közösségi terében, a szegedi Grand Caféban és a Szent Györgyi Albert Agórában, a debreceni AltKözben és a budapesti Kino moziban.

Az észtek körében nagy népszerűségnek örvend a népzene és a
néptánc. Március 13-án a
szegedi Grand Caféban, március 14-én pedig a budapesti Fonó Budai Zeneházban bárki táncra
penderülhet a legkülönbözőbb észt népzenei ritmusokra. Triinu Viilukas az ausztriai észt Pillerkoor vegyeskar karvezetője, a Wööt együttes tagja és Peeter
Margus
, a Tallinni Kamarazenekar tagja
szolgáltatják a talpalávalót.

Március 16-án a budapesti Három Hollóban nyílik Vitányi Regina és Karl Kaisel közös, Õ+Ő című kiállítása. A magyar-észt alkotópáros tagjai más-más aspektusból, különféle technikával közelítik meg a témát – a másik hazáját. Vitányi Reginát az észt néphiedelmek inspirálták, míg Karl Kaiselt a magyar temperamentum, a kulturális hasonlóságok és különbségek.

Március 20-án „Hmmm ... what should I write ...?” / Vajon mit kéne írnom?  címmel nyílik kiállítása Marko Mäetamm-nak a FUGA – Budapesti Építészeti Központban. Mäetamm mindennapi elfojtásainkkal, félelmeinkkel, furcsaságainkkal és önzéseinkkel szembesít bennünket.

Március 19. és 22. között az észt filmtermés legjavát mutatják be a budapesti Művész és Kino mozikban, ahol játékfilmek és animációs filmek közül válogathatnak a filmbarátok. Start-up komédia egy techvállalkozóról, minden idők legnézettebb észt filmje, bonyolult testvéri kapcsolatot elmesélő minimalista történet, a 2019-es  Oscar díj tíz legjobb nemzetközi játékfilmje közé bekerült észt filmalkotás – erre számíthatnak azok, akik jegyet váltanak. Az észt filmek a szegedi Grand Caféban, a veszprémi Agóra Veszprém Kulturális Központban, az Eötvös Károly Megyei Könyvtárban és a debreceni AltKözben is láthatóak.

Március 17-én a Három Hollóban két könyvbemutatóval várják az irodalom szerelmeseit. Az Észt Intézet és a Pluralica 2019-es, észt novellákat tartalmazó breviáriumból a program látogatói egy-egy példányt ajándékba kapnak. A szerző, Urmas Vadi a rövidpróza mellett regényt, filmforgatókönyvet, librettót, színházi és könyvkritikákat is ír, valamint színházban is rendez, személyesenis részt vesz a bemutatón.

Az észt novellaírás sokkal színesebb és gazdagabb annál, mint ami a magyar irodalmi köztudatban él róla. Itt a remek alkalom, hogy bárki közelebb kerülhessen a kis északi nép sorsfordulóihoz, gondolatvilágához. A Sztálin Tallinnban című kötetben a kortárs észt elbeszélők idősebb generációjának művei olvashatóak. A bemutatóra a fordító, Jávorszky Béla részvételével kerül sor március 17-én a budapesti Három Holló kávéházban.

Március 18-án a Kadri Voorand – Mihkel Mälgand duó ad koncertet az Opus Jazzclubban. Kadri Voorand zongorista-énekesnő és Mihkel Mälgand nagybőgős-gitáros a pop, a jazz és a folk elemeit vegyítik zenéjükben. Erőteljes szövegek, fülbemászó ritmusok, pop-szerű dallamok, virtuóz improvizációk, szívszorító balladák és hip groovok jellemzik zenéjüket.

A legfiatalabb korosztály számára rajzpályázatot hirdet az Észt Intézet, arra biztatva a 3-6, 7-10 és 11-14 éveseket, hogy alkossák meg saját mesebeli lényüket! A díjazott alkotók észt ajándékcsomagot nyerhetnek, és munkáikat a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galériában állítják ki a Világjáró gyerekek sorozat részeként, ahol április 25-én Észtország lesz a vendég. A pályázat beküldési határideje: 2020. március 31.

Bővebb információ ezen a linken érhető el.

Kiemelt fotó: Beatrice