Július és augusztus fordulója első hétvégéjén (július 31-én, augusztus 1-jén és 2-án) Vashegyi György és világhírű korhű hangszeres együttese, az Orfeo Zenekar tér vissza Eszterházára az 1998-ban megkezdett, Haydn összes szimfóniáját bemutató monumentális sorozatának huszonkettedik részével.

A hangverseny különlegessége, hogy Vashegyi György és az Orfeo Zenekar 1998 és 2009 között Haydn óta első ízben adta elő a mester valamennyi London előtt született szimfóniáját keletkezésük helyén, korabeli hangszereken és a korabeli előadói létszámú együttessel.

Ez a rang az, amely az eszterházai minőséget hordozza és amely egyediségünk felbecsülhetetlen értéke. Helyszínként, Haydn-szellemisége örökségeként egyaránt – fogalmazott Egresitsné Firtl Katalin, az Eszterháza Kulturális Kutató- és Fesztiválközpont Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A három koncerten a helyszínen keletkezett szimfóniák mellett L. van Beethoven egy és W.A. Mozart két zongoraversenye is felcsendül fortepianon.

Haydn-ról írta maga korában egy lap: „ez a zenei Shakespeare … egy olyan zseni, akinek sokoldalúsága magában foglalja a harmónia minden erejét és a dallam minden energiáját, pátoszát és szenvedélyét! Aki képes megrémíteni a mennydörgésével, vagy együtt csicseregni egy madárral!”

A további programokról itt lehet tájékozódni.

Fotók: Márkos Tamás