Nagyjából háromezer évesek az Északnyugat-Kínában feltárt labdák – állapította meg egy nemzetközi szakemberekből álló kutatócsoport, amelynek eredményei alapján a közép-ázsiai lovas harcosok hajdanán labdajátékokkal tartották fitten magukat.

A ma ismert legrégebbi labdákat nagyjából 4500 évvel ezelőtt készítették Egyiptomban, vászonból – olvasható az EurekAlert tudományos hírportálon. A kőből épített hatalmas pályák és a labdajátékosokat megörökítő ábrázolások tanúsága szerint a közép-amerikaik legkevesebb 3700 éve űznek labdajátékokat: a legkorábbi labdáik gumiból készültek. Európa és Ázsia esetében azonban egészen mostanáig úgy vélték a kutatók, hogy a labdajátékok csak sokkal később jelentek meg: Görögországban nagyjából 2500 évvel ezelőtt, míg Kínában nagyjából 300 évvel később.

Ám a Zürichi Egyetem kutatói – miután német és kínai kollégáikkal együtt megvizsgáltak három bőrlabdát, amelyeket az északnyugat-kínai Turpan szomszédságában lévő Janghaj temető sírjaiban tártak fel – most cáfolják a korábbi nézetet.

A 7,4–9,2 centiméter átmérőjű labdák 2900–3200 évesek lehetnek. „Ez azt jelenti, hogy ezek a labdák nagyjából ötszáz évvel régebbiek, mint az Eurázsia területéről eddig ismert legrégebbi labdák és labdajáték-ábrázolások” – mondta Patrick Wertmann, az egyetem munkatársa. Ám azt nem tudjuk, hogyan játszottak ezekkel a labdákkal.

A legkorábbi görög ábrázolásokon a labdajátékosok futnak, míg a kínai ábrázolásokon a lovasok ütőket használnak. A régészek Janghajban is találtak hasonló ívelt ütőket, ám azok nem a labdákkal azonos időszakból származnak. „A janghaji bőrlabdáknak nincs közük a gyeplabda vagy a lovaspóló korai változataihoz, annak ellenére, hogy kettőt közülük lovasok sírjában találtak” – jegyezte meg Wertmann. Az egyik lovas sírjában egy laminált íj és egy nadrág maradványait is feltárták. Mindkét lelet a lovaglás és a lovas hadviselés új korszakát, valamint alapvető társadalmi változásokat jelez, amelyeket egyre fokozódó környezeti változások, valamint jelentős népességmozgások kísértek Közép-Ázsia keleti részén.

A tanulmány szerint a labdák és a labdajátékok már kezdettől fogva fontos részei voltak a testmozgásnak és a katonai tréningnek. A sport továbbá, akárcsak ma, óriási szerepet játszott a társadalmi életben, és széles körben űzött szabadidős tevékenység volt.

Kiemelt kép: sci-news.com/X.Y. Chen & P. Wertmann