Európa Hollywoodjává akarja fejleszteni a római Cinecitta filmstúdiót az olasz kormány, amely ennek érdekében 150 millió eurós (54 milliárd forintos) befektetést tervez.

Dario Franceschini kulturális miniszter a milánói Sole 24 Ore üzleti újságnak adott interjújában tért ki rá, hogy a Cinecitta, amelyben számos Fellini-film, valamint a Ben Hur és a Quo Vadis mellett olyan nagyszabású külföldi produkciókat is forgattak, mint a New York bandái.

A filmstúdiót, amely a maga több mint 400 ezer négyzetméteres területével a legnagyobb Európában, 2017 óta az Istituto Luce működteti, ezt szándékozik részvénytársasággá alakítani a kormány, amely a CDP olasz fejlesztési bankon keresztül az intézmény tőkéjébe fektetne be a fejlesztések érdekében.

„Szeretnénk felépíteni egy európai Hollywoodot” – mondta a miniszter.
Franceschini hangsúlyozta, hogy nagy növekedési lehetőségeket lát az olasz filmipar számára, ami az olyan új platformoknak is köszönhető, mint például a Netflix. Az olasz kormány a pandémia okozta gazdasági válság elhárítására elnyert támogatás részeként fektetne 150 millió eurót a filmalapba.

A Cinecitta műtermeit a fasiszta diktátor, Benito Mussolini építtette 1937-ben Róma délkeleti külvárosában. Mussolini politikai propagandájához akarta felhasználni a filmipart. A Cinecitta az 1950-es és 60-as években élte virágkorát, amikor olyan nagy hollywoodi produkciók készültek ott, mint a Kleopátra. Az 1970-es évek és a televíziózás előretörése válságba sodorta a filmipart. 1997-ben privatizációval segítettek volna a stúdión, amelynek nyomán az állam már csak 25 százalékban maradt tulajdonos, de a lépés nem vezetett el a remélt fellendüléshez. A filmváros az utóbbi években az adókedvezményeknek köszönhetően állt talpra.

Kép forrása: Wikipedia