Európa legmodernebb városi levéltárát avatták fel Kölnben tizenkét évvel azután, hogy a Rajna menti város levéltárának épülete összeomlott a szomszédos metróállomás építésekor.

A régi levéltár 2009-ben dőlt össze a közelében lévő új metróállomás építésekor végzett hibás számítások miatt. Két ember életét vesztette, és számtalan történelmi dokumentum megsemmisült a romok alatt.

A szakembereknek sikerült az épület alá temetett dokumentumok 95 százalékát megmenteniük, de eddig csak mintegy 18 százalékát tudták helyreállítani.

A dokumentumok számára 50 kilométernyi polcrendszer van az új épületben, amely energiahatékony és műszakilag tele van innovatív újdonságokkal, az érzékeny anyagok számára például kilenc különféle klímarendszert alakítottak ki.

Az új épületet nem a régi helyén, hanem két kilométerrel távolabb emelték, és 90 millió euróba került. Olvasótermébe 45 munkaállomást helyeztek el, előadótermet is kialakítottak az épületben, ahol rendszeresen terveznek idegenvezetést a látogatók számára.

Nyitókép: Raimond Spekking/CC BY-SA 4.0/Wikipédia