Az Inota Fesztivál a legjobb kis fesztiválok között felkerült a European Festival Awards shortlistjére. A fesztiváldíjra más kategóriákban a Sziget és a Balaton Sound is jelölt.

A nyár végén először megszervezett Inota Fesztivál több mint 18 ezer látogatót vonzott. A tekintélyes fesztiválszervezőkből és szakértőkből álló zsűri a héten tette közzé a díjakért versenyben maradtak listáját; a Várpalota melletti erőműben tartott négynapos esemény a legjobb kis fesztivál kategóriában esélyes. A European Festival Awards 2009-ben indult útjára azzal a céllal, hogy elismerje és ünnepelje a kontinens legkedveltebb fesztiváljainak közös eredményeit. Az immár tizenkettedik díjátadó ünnepség január 17-én lesz a hollandiai Groningenben, a Eurosonic fesztivál keretében.

Az Inota Fesztivál szervezői a Music Hungary Vizuál díjának átvételekor jelentették be, hogy a 2023-as első etap után 2024-ben új rendezvényekkel térnek vissza az elhagyatott hőerőmű területére. „Az elismerés a rendezvényt támogató közösségnek és a résztvevőknek is szól, akik hozzájárultak ahhoz, hogy az Inota Fesztivál a kontinens egyik legkiemelkedőbb progresszív zenei jelenségévé váljon.”


657c74c07ee2cd7052fdd8b6.jpg
Fényfestés az egykori hőerőmű hűtőtornyain az Inota Fesztivál nyitónapján Várpalota mellett 2023. augusztus 31-én. Fotó: MTI / Vasvári Tamás

Az Inota idén a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa kiemelt nemzetközi összművészeti programja volt. Idén két másik magyar fesztivált is jelöltek a European Festival Awardsra. A Sziget Fesztivál három listán is érdekelt: az év legjobb zenei felhozatalai (Line-up of the Year) sorában, a fontos ügy melletti kiállás (The Take A Stand Award) kategóriában, emellett a Sziget Kulturális Menedzser Iroda az év legjobb promóterének (Promoter of the Year) is befuthat. A legjobb közepes fesztiválok (Best Medium-sized Festival) között a zamárdi Heineken Balaton Sound kapott jelölést.

Nyitóképen az olasz fuse (Luca Camellini és Mattia Carretti) Oniricia című projektje az egykori hőerőmű területén megrendezett Inota Fesztivál nyitónapján Várpalota mellett 2023. augusztus 31-én. Fotó: MTI / Vasvári Tamás