Ötvenhat európai mester, köztük Botticelli, Tiziano, Rembrandt, Turner, Renoir, Cézanne, Monet és Gauguin műveiből nyílik nagyszabású kiállítás pénteken az Ausztrál Nemzeti Galériában (NGA).

A londoni National Gallery gyűjteményének részét képező 61 festményt június 14-ig nézhetik meg az érdeklődők. A csaknem 500 éven átívelő kiállítás hét részre oszlik az itáliai reneszánsztól, a holland aranykor festészetén és a brit portréfestészeten át egészen Franciaországig és a modern művészet felemelkedéséig.

A tárlat kurátora, Sally Foster szerint az egyik legkülönlegesebb alkotás Vincent van Gogh Napraforgók című festménye 1888-ból. Noha a holland művész számos napraforgós képet készített, ezt a művet tartotta a legjobb ilyen témájú munkájának. A látogatók Rembrandt egyik leghíresebb önarcképében is elmélyedhetnek, amely 34 évesen örökíti meg a holland művészt. Rembrandt olyan pózban festett meg magát, amely Albrecht Dürer, Tiziano és Raffaello portréit idézi, ezzel tisztelegve a mesterek előtt és egyszersmind saját magát is közéjük emelve.

Ausztráliában ez lesz az első jelentős nemzetközi kiállítás a koronavírus-járvány miatt tavaly márciusban elrendelt határlezárások óta.

Nyitókép forrása: National Gallery, London