Több mint hároméves felújítás után befejeződött a kairói Egyiptomi Múzeum (EMC) fejlesztésének első szakasza – számolt be róla az egyiptomi média kedden.

A 2019-ben kezdődött múzeumfejlesztési projektet, amelynek keretében felújítási és korszerűsítési munkákat végeztek, az Európai Unió hárommillió euróval (1,14 milliárd forinttal) támogatta. A projektet az egyiptomi régészeti bizottság és öt nagy európai múzeum – a párizsi Louvre, a londoni British Museum, torinói Egyiptomi Múzeum, a berlini Egyiptomi Múzeum, valamint a leideni régészeti múzeum – együttműködésével valósították meg.

 Ahmed Issza Huszein egyiptomi idegenforgalmi és műemlékvédelmi miniszter a hétfő esti ünnepségen az 1902-ben megnyitott EMC-t "a világ legrégebbi egyiptomi múzeumának és az ókori egyiptomi civilizáció ikonjának" nevezte. "A Tahrír téren álló Egyiptomi Múzeum a világ egyik legfontosabb múzeuma volt és az is marad" – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a világ minden tájáról érkező turisták számára is fontos állomás. 

 A híres, lazacszínű múzeumban több mint 180 ezer műtárgy található az őskortól a görög-római korszakig. Az ünnepségen bemutatták a múzeum egyik új kincsét, a tavaly felfedezett, 16 méter hosszú és egy méter széles papirusztekercset, az úgynevezett Vaziri-papiruszt is a Holtak könyvéből származó idézetekkel.

 A megnyitó ünnepségen jelen volt Christian Berger, az EU egyiptomi küldöttségének vezetője is, aki a múzeum világszínvonalú gyűjteményét méltatta.

Nyitókép: Honszu holdisten szobra az Egyiptomi Múzeumban. Amir Makar / AFP