fbpx

Eva Lindström svéd szerző nyerte a világ legrangosabb gyermekkönyvdíját

Eva Lindström svéd gyermekkönyvírónak és -illusztrátornak ítélték oda a földkerekség legnagyobb pénzjutalommal járó gyermek- és ifjúsági elismerését, az Astrid Lindgren Emlékdíjat, és ezzel húszéves történetében második alkalommal marad a díj a saját hazájában.

„Eva Lindström titokzatos képi világa állandó változásban van. Fák költöznek külföldre, kutyák óriási arányokat öltenek, és tárgyak tűnnek el, hogy aztán hirtelen újra előkerüljenek. Gyors ecsetvonásokkal és vastag színekkel Lindström többjelentésű párbeszédet teremt szöveg és kép közt, melyben folyóssá válnak a határok gyerekek, felnőttek és állatok között. Mély komolysággal és vad humorral esik szó műveiben az élet nagy kérdéseiről” – áll az indoklásban.

Az Astrid Anna Emilia Lindgren (1907–2002) világhírű svéd gyermekkönyvíró emlékére a svéd állam által 2002-ben alapított díjjal 5 millió svéd korona (177 millió forint) pénzjutalom jár. A hazájában már többszörösen kitüntetett Lindströmnek május 20-án adja át az újabb elismerést Viktória svéd trónörökösnő.

A rangos irodalmi elismerést tavaly Jean-Claude Mourlevat francia szerző kapta, a díjat a Svéd Kulturális Tanács ítéli oda.

Az idei díjra jelöltek között volt Berg Judit író, Kárpáti Tibor illusztrátor és Kürti Andrea illusztrátor is.

Fotó: TT News Agency via AFP/Rickard Nilsson

A rovat további cikkei