fbpx

Évadnyitás a PIM-ben

pim2

Prőhle Gergely, az intézmény főigazgatója elsőkörben köszöntet mondott a sajtó képviselőinek a pozitív visszhangért, majd felhívta a figyelmet arra, hogy az Arany-emlékév rendkívül sikeres volt, az Arany-buszra több mint 35 ezren jelentkeztek, és az emlékév Facebook-elérhetősége is több mint 20 ezerre nőtt pár hónap alatt. ?Éppen ezért azt szeretnénk, ha soha nem érne véget az Arany-emlékév? ? mondta a főigazgató, majd hozzáfűzte: ennek érdekében még számos Arany Jánoshoz kapcsolódó tárlatot terveznek. A fotográfia hónapjában Országh Antal képei segítségével mutatják be, hogyan alakult át Arany János környezete az évek során. Képmutogatók címmel rendzenek tárlatot, ahol Arany kapcsolatát mutatják be a spiritizmussal ? a költő ugyanis a szabadságharc után, az ?50-es években elmélyült a spirituális világban. Ezt követően Arany kortársának, Erdélyi János írónak a hagyatékából rendeznek kiállítást, aki éppen 150 éve halt meg. Mindemellett egészen különleges bábtörténeti tárlatot is szerveznek a Toldi kapcsán.

pim4

Időszaki kiállítások is lesznek nyáron és tavasszal a PIM-ben. Tárlatot szerveznek Balatoni nyár címmel júniusban, és Jékely Zoltán író tiszteletére is szerveznek kiállítást Ars Sacra címmel, de Csáth Géza életművét is bemutatják és megidézik az angyalok alakját az irodalomban. Prőhle Gergely ismertette továbbá a tagintézmények legújabb eseményeit is, ennek kapcsán pedig felhívta a figyelmet arra is: érdemes volt együttműködni ezekkel az intézményekkel, hiszen ez az intézményi gazdagság, amely a PIM-re jellemző, kiválóan működik együtt a tematikus sokszínűség ellenére is. A Kassák Múzeumban többek között időszaki kiállítást rendeznek Albert Ádám képzőművész alkotásaiból. Az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kapcsán a PIM főigazgatója hangsúlyozta: szeretnék, ha ismét a régi pompájában tündökölne az intézmény, ezért az állandó kiállítást igyekeznek a színházi élet modernségével, látványossáságával és népszerűségével ötvözni és ezáltal megújítani. Emellett emlékkiállítást rendeznek Harangozó Gyulának, Békés Italának, Hubay Miklósnak és Bubik Istvánnak is. A Petőfi Irodalmi Múzeum nagy hangsúlyt fektet a Kazinczy-kert felújítására és a Kazinczy Ferenc Múzeum állandó kiállításának megújítására is. Az idei évben a nemzetközi irodalomnak és képzőművészetnek is kiemelt szerepet szánnak, így a PIM-ben kiállítást rendeznek Heinrich Böll német író magyarországi kapcsolatairól, a Bajor Gizi Színészmúzeumban pedig Csehov magyarországi recepcióit mutatják be. Ezenkívül két vándorkiállítást is szerveznek Molnár Ferenc és Balassi Bálint életművéből, illetve Weöres-vándor címmel Csíkszeredán, Sepsiszentgyörgyön és Kolozsváron mutatják be Weöres Sándor munkásságát. Külső helyszíneken, így Pécsett, Párizsban és Bulgáriában is szerveznek tárlatot.

pim5

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere tavaly jelentette be: a magyar operett történetének és kiemelkedő életműveinek kutatására létrehozzák a Kálmán Imre Központot. A központ 2018-ban a PIM szervezetében, de önálló egységként kezdi meg működését, vezetője Jákfalvi Magdolna színháztörténész, egyetemi tanár. A Kálmán Imre Központ idei, szakmai konferenciákat és kötetkiadást is felölelő tevékenységét az Emberi Erőforrások Minisztériuma 20 millió forinttal támogatja. A központ megnyitása kapcsán a PIM főigazgatója elmondta: az operett véleménye szerint sajátságosan magyar műfaj a történetisége azonban eddig a feledés homályába merült, ők ezt szeretnék orvosolni. Az intézmény fő célja: a magyar operett népszerűsítése és a magyar zenés színház eseményeihez kapcsolódó kulturális emlékezet feltárása, a kapcsolódó életművek gyűjtése, bemutatása és közvetítése.

pim1

Prőhle Gergely a PIM legfontosabb tavalyi beszerzései között említett három, Arany Jánoshoz és családjához kapcsolódó fényképet, valamint Berény Róbert festőművész, a Nyolcak tagja 1929-ben készült Füst Milán-portréját is. Ugyancsak a múzeum gyűjteményébe került Berény Róbert Varró Istvánról ? Füst Milán barátjáról ? készült ceruzarajza, valamint Jan Styka lengyel festőművész Petőfi a nagyszebeni ütközetben című vázlata, amely a magyar kormány által 1898-ra rendelt Bem-körkép egy részletéhez készült. A PIM Kézirattárát gazdagította 2017-ben egyebek mellett Kabdebó Tamás irodalmi levelezése, Reményik Sándor és Radnóti Miklósné több levele. Az új szerzemények között vannak Jókai Mór, Szabó Magda, Sinka István, Mészöly Miklós, Weöres Sándor, Petri György, Dragomán György, Parti Nagy Lajos, Szabó T. Anna, Tandori Dezső és Péterfy Gergely-kéziratok is. A PIM, a Kassák Múzeum és az Ady Emlékmúzeum látogatóinak száma 2017-ben együttesen meghaladta a 60 ezer főt. A Mesemúzeumot több 17 ezren látogatták meg, a Bajor Gizi Színészmúzeum és az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet kiállításait pedig több mint 19 ezren látták.

 

Kultúra.hu/MTI

Fotó: pim.hu

A rovat további cikkei