12 neves, kortárs művész megélése nyomán a mai magyar képzőművészet alkotásai rajzolják fel a látogató elé Jézus Krisztus életét és útját – más élményekkel, mint eddig tapasztalhattuk. Indulásként az evangéliumokat alkotó apostolok rejtéllyel invitálnak az egyszerre érzelmi és szellemi, kulturális kalandra.

Vajon miért, hogy Máté feldarabolt bankjegyek mozaikjában, Lukács festmények foszlányaiban, Márk búzaszemekben, János pedig a három nyitóbetűben mutatja meg az arcát? S a földi vég torinói leplét vajon már megidézheti-e egy ruha a stációk kezdetén?

A látogató nemcsak e kérdésekre találhatja meg a választ, de önmagát is felfedezheti a kiválasztottság világában, s odaléphet az utolsó vacsora asztalához is.

Kovács Levente, aki feleségével együtt a magángyűjtemény mecénás-tulajdonosa, azt vallja:

az európai, zsidó-keresztény kultúránkat megalapozó Biblia útját, útmutatásait követve a saját stációinkban is fellelhetjük, átgondolhatjuk és megélhetjük az isteni és egyúttal örök emberi csodákat.

Kovács Levente egyetemi tanár, bankszövetségi főtitkár, a Protestáns Szakkollégium megalapítója és egy többgenerációs lelkészcsalád aktív tagja. Gyűjteményének bemutatását, majd utaztatását szerte a világon a toleráns, minden humánus meggyőződés iránt nyitott keresztyéni szeretet valódi missziójaként végzi.

A tervezéstől kezdve segítőtársa Petrányi Zsolt művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria jelenkori gyűjteményének vezetője, aki kurátorként működött közre abban, hogy a festménytől az ikonosztázig, a fotótól és a filmtől az installációig a mai művészet szinte teljes vizuális eszköztára megjelenjen, és fejet hajtson a közös cél előtt e gyűjteményben.

A kiállítás november 7-ig látható a debreceni MODEM-ben.

A gyűjtemény alkotóművészei: Asztalos Zsolt, Bukta Imre, Csontó Lajos, Erhardt Miklós, Fátyol Viola, Gerber Pál, Fehér Márta, Imre Mariann, Lovas Ilona, Mátrai Erik, Richter Sára, Szelley Lellé.

Forrás és fotó: MODEM