A szervezők törekedtek arra, hogy a jubileumhoz kapcsolódó sorozat ne csak nyáron, hanem egész évben tematikus programsorozatokkal várja a Balaton-parti városba látogatókat több helyszínen, mások mellett olyan fellépőkkel, mint a Piramis, a Republic, Lovasi András, Fenyő Miklós, a Mystery Gang, a Punnany Massif vagy Ákos ? hangzott el a rendezvénysorozatról tartott március 20-ai sajtótájékoztatón, Budapesten. A programsorozatot március utolsó hétvégéjén a Húsvéti Nyuladalom nevű családi rendezvény nyitja a város főterén, ahol hagyományőrző és logikai játékokkal, valamint az Alma együttes, Gryllus Vilmos, a Republic, Gönczi Gábor és a Smile Rock Circus, valamint a 30Y koncertje várja a közönséget.

 

A Pünkösdi Szezonnyitó elnevezésű rendezvényen május 18. és 22. között fellép mások mellett a Mystery Gang, Fenyő Miklós, a Wellhello, az Irigy Hónaljmirigy és a Csík Zenekar is. A koncerteknek a Siófoki Nagystrand ad otthont. Szintén a Plázs ad otthont a nyáron az Ocho Macho, a Punnany Massif, a Piramis, Majka, valamint Ákos nagykoncertjének is, a Nagyon Balaton-sorozat keretében pedig júliusban Lovasi András és barátai lépnek színpadra. A Lovasi ?18 a tavaly év végi Budapest Arénában bemutatott életműkoncert balatoni ?különkiadása?, amely a Siófok 50 egyik kiemelt nyári eseménye. Idén Siófok kiemelt szerepet kap a MOL Nagyon Balaton kampányában és a régió legfontosabb, legizgalmasabb eseményeit csokorba gyűjtve mutatja be a hazai és nemzetközi turistáknak.

 

Majka és zenekara szeret visszatérni Siófokra, mert számukra is ?Itt kezdődik a Balaton?. A rapper számára olyanok ezek a koncertek, mintha nyaralni jönne. ?A zenekar minden tagja imádja a nyarat, a Balatont, így Siófokot is. A lángos, a balatoni hekk, a fürdőruhás csajok színes, nyüzsgő kavalkádja. Mindenkinek szinte csak jó emléke van innen. Kivéve amire nem emlékszünk? ? nyilatkozta nevetve Majka. De nemcsak Majka számára emlékezetes a Siófoki nyár: június 30-án az összes Ákos-rajongónak a Siófoki Nagystrandon, a PLÁZS-on a helye, hiszen a Félévi Nagykoncert keretében Kovács Ákos visszatér egyik kedvenc nyári koncerthelyszínére.


1782_siofok_programok_600x572.png
Fotó: siofokportal.hu

 

A Siófok 50 ünnepi programsorozat keretében a város különböző pontjain folyamatosan lesznek ingyenes rendezvények, amelyeken mások mellett Deák Bill Gyula, a Beatrice, a Bikini, Demjén Ferenc, a Budapest Bár, az Ismerős arcok és az R-GO is fellép. Júliusban Jazz Fesztivált rendeznek a városban, a komolyzene rajongóit pedig a Zenél a város-sorozat várja. A siófoki Jókai park mellett található szabadtéri rendezvényhelyszín, a Színpart vidéki és budapesti társulatok előadásainak ad otthont, a gasztronómiai programok között pedig bor- és fröccsfesztivált, halfesztivált és libalakodalmat is szerveznek.

 

Siófokot 1968-ban nyilvánították várossá. A Balaton-parti üdülőhely fejlesztésének és az egyre több fiatalt vonzó programjainak köszönhetően 2017-ben több mint 1,1 millió regisztrált vendégéjszakát töltöttek el a turisták a település kereskedelmi és magánszálláshelyein. ?A megfelelően színvonalas és sikeres turizmushoz nemcsak jó gazdasági környezet kell, hanem kellenek hozzá fejlesztések is? ? hangsúlyozta Witzmann Mihály, a térség országgyűlési képviselője, aki azt is elmondta, hogy a kormányzat balatoni fejlesztési csomagja keretében 365 milliárd forintot szán a térség fejlesztésére. Ennek terhére olyan nagyberuházások valósulhatnak meg, mint a dél-balatoni vasút felújítása, a balatoni hajózás megújítása, a Sió-csatorna rehabilitálása.

 

Forrás: MTI/Kultúra.hu