Négy sírkövet kiemeltek és a Fiumei úti temetőbe szállítottak a Nemzeti Örökség Intézetének munkatársai azok közül, amelyeket a hatvanas években építettek be a Duna-partba, és a folyó alacsony vízállása miatt októberben újra láthatóvá váltak.

Négy mozdítható sírkövet sikerült kiemelni a folyó partjáról, de szándékuk szerint alacsony vízállásoknál tovább folytatják majd a munkát. A most kiemelt négy sírkövet kegyeleti szempontból méltó helyre, a nemzet központi történelmi temetőjébe, a Fiumei úti sírkertbe szállították. A később kiemelendőket is ebben a temetőben tervezik elhelyezni. A kiemelt sírköveknek külön helyet biztosítanak majd a fővárosi sírkertben.

Budapest területén a jelenleginél sokkal több temető volt, amelyeket a lakosság számának növekedésével és a város terjedésével felszámoltak, beépítettek. Számos síremléket megmentettek ezekből a temetőkből, így került több sír a Fiumei úti sírkertbe például a Váci úti temető felszámolásakor.

A Németvölgyi temető 1885 és 1912 között volt aktív temető, de csak a ’60-as években számolták fel. Számos sírkövet a hozzátartozók kérésére a Farkasréti temetőbe vagy a mai Fiumei úti sírkertbe vittek, de valószínűleg több száz síremlék esett áldozatul a Duna partvédő kőszórásakor.

A NÖRI akciójával a kegyeletsértő állapotot szeretnék megszüntetni, és – közleményük szerint – határozott szándékuk azt is láttatni, hogy a végtisztesség épített emlékeit nem lehet „építkezési anyagnak” tekinteni, ahogyan azt tették évtizedekkel ezelőtt a partszakasz átalakításakor.

Fotó forrása: Nemzeti Örökség Intézete